Wat zijn voedselallergenen?

Wat zijn voedselallergenen­?­

Voedselallergenen zijn eiwitten die een overdreven sterke reactie van het afweersysteem uitlokken. Het lichaam ziet de eiwitten dan als indringers die onschadelijk gemaakt moeten worden. Dat doet het lichaam door antistoffen aan te maken. Dit worden IgE stoffen genoemd. Deze stoffen veroorzaken vervolgens de allergische reacties. Bij een voedselallergie kunnen dit darmkrampen, braken maar ook jeuk of een dikke tong zijn.

Er zijn enorm veel voedselallergenen. Dat komt omdat in bijna ieder product, zowel dierlijke als plantaardige, eiwitten voorkomen. Al deze eiwitten zouden in principe een allergische reactie kunnen veroorzaken. In de praktijk zijn dit de veertien veel voorkomende voedselallergenen:

  • glutenbevattende granen zoals tarwe
  • ei
  • vis
  • pinda
  • noten
  • soja
  • melk, inclusief lactose
  • schaaldieren
  • weekdieren
  • lupine
  • sulfiet
  • mosterd
  • sesamzaad
  • selderij
Wanneer een product zo’n eiwit bevat zijn producenten verplicht om dit aan te geven op het etiket. Naast de aanduiding in de ingrediëntenlijst kan er ook een pictogram op de verpakking staan.
Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Zijn voedselallergieë­n­ gekoppeld aan eczeem?

Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommige pat...

Medisch Medisch

Wat doet histamine in ons lichaam?

Histamine is een eiwit wat van nature voorkomt in het lichaam. Het wordt gevormd uit histidine, een aminozuur. Histamine is e...

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Producten Producten

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaakstoffen ...

Toon meer (1033)
Volg ons