Waar is chloor (chloride) goed voor?

Waar is chloor (chloride) goed voor?

Chloor, oftewel chloride, is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout en vooral gebonden is aan andere mineralen zoals natrium (natriumchloride) en kalium (kaliumchloride). Chloride zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam, dit heeft weer effect op de bloeddruk.

Chloor zit in vrijwel alle voedingsmiddelen. De belangrijkste bron van chloride in de voeding is keukenzout. Het is onwaarschijnlijk dat je te weinig chloride binnenkrijgt; in eten en drinken zit veel toegevoegd zout. Iedereen krijgt automatisch al meer dan genoeg chloride binnen. Een te hoge inname daarentegen kan leiden tot een hoge bloeddruk.

Het Institute of Medicine (IOM) heeft een adequate inname vastgesteld van 2,3 gram chloride per dag voor volwassenen. Dit is afgeleid van de adequate inname van natrium. De bovengrens staat gesteld op niet meer dan 3,6 gram chloride, wat gelijk staat aan 6 gram zout.

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Floaten in een floating cabine

Floaten in een floating cabine

Floaten, het klinkt misschien heel zweverig, en eigenlijk is het dat ook. Maar wel in de letterlijke betekenis van het w...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Zelf oogdruppels maken (steriel)

Zelf oogdruppels maken? Dat doe je eenvoudig thuis.

Zelf oogdruppels maken is makkelijk en snel gepiept. Een voordeel van zelf oogdruppels maken is dat je precies de hoevee...

Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Lage bloeddruk (hypotensie): oorzaken en behandeling

Iedereen heeft momenten van lage en hoge bloeddruk, dat is heel normaal. Je kunt zelfs in eerste instantie helemaal niet...

Tuinbonen: goed voor je immuunsysteem, bloeddruk en meer

Tuinbonen: goed voor je Immuunsysteem, Bloeddruk en meer

Tuinbonen zijn lichtgroene bonen die in peulen zitten. Ze hebben een licht zoete, aardse smaak. De bonen zijn ontzetten...

Lees wat je gemist hebt

9824 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'