Wat zijn spoorelementen?

Wat zijn spoorelementen?

Spoorelementen zijn mineralen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft voor allerlei lichamelijke functies.

De spoorelementen waarvoor een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid geldt zijn: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen of selenium en zink. Dit noemen we ook wel de essentiële spoorelementen. Ze zijn onmisbaar en ons lichaam kan ze niet zelf maken. We moeten deze spoorelementen dus via onze voeding binnenkrijgen voor een optimale gezondheid.

Er zijn ook niet-essentiële spoorelementen. Dit zijn: arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium. Deze spoorelementen kunnen ook in kleine hoeveelheden in ons voedsel zitten, maar we hebben ze niet nodig. In onnatuurlijk grote hoeveelheden zijn deze stoffen zelfs vaak giftig.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wondroos - oorzaak en behandeling van belroos

Wondroos: Oorzaak en Behandeling

Wondroos, ook wel wel belroos of erysipelas genoemd, is een erg vervelende infectieziekte. De huid rond de geïnfecteerde...

dadels

7 redenen om meer dadels te eten (en 2 om het niet te doen)

Eet jij wel eens dadels? En kies je dan voor vers of gedroogd? De kleverige vruchten zijn zoet, super smaakvol en zitten...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen: alles wat je wilt weten van deze kleine donkerpaarse krachtpatser

Zwarte bessen (Ribes nigrum) zijn kleine donkerpaarse besjes die aan de zwarte bessenstruik groeien. Ze hebben een sterk...

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten zijn kleine, bolvormige zaden die afkomstig zijn uit de peulen van de Pisum sativum-plant. Ze zijn vrij laag i...

Couscous

Couscous: kleine korreltjes met grootse voordelen

Steeds vaker zie je een breed assortiment couscous in de winkelschappen liggen. Maar wat is couscous eigenlijk? Deze kle...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

augurk

Augurken, zure bommetjes met voordelen en nadelen

Augurken kom je vaak tegen op feestjes: gerold in een plakje ham of samen met een stukje kaas aan een cocktailprikker. O...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'