Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft.

Verloren vitamines

Bij het koken in water treedt er vooral verlies op van de wateroplosbare vitamines folaat (vitamine B9) en vitamine C en van de mineralen natrium, kalium, ijzer en zink. In bladgroenten (zoals andijvie en spinazie) is dit verlies weer groter dan in andere groenten. Vetoplosbare vitamines worden grotendeels behouden tijdens het koken van groenten. 

Andere bereidingswijzen

Bij het stomen of stoven van groenten is het verlies aan vitamines en mineralen kleiner. Een andere manier om meer vitamines en mineralen te behouden is door de groenten te bereiden in de oven, grill of in de pan met olie of vet.

Tips

  • Als je groenten kookt in water, breng dan eerst het water aan de kook voordat je de groenten in de pan doet. Dit zorgt voor een groter behoud van de vitamines en mineralen. 
  • Als je groenten ingevroren hebt, bereid deze dan direct, zonder ze te ontdooien. Bij het ontdooien gaat namelijk veel vitamine C verloren.
Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Voedingscentrum (link)

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mineralen...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groente sni...

Producten Producten

Hebben voorgesneden groenten dezelfde vitamines als ongesneden groenten?

Het snijden of koken van groenten verandert de chemische samenstelling en voedingswaarden. Het is zelfs zo dat voedingsstoffe...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wannee...

Producten Producten

Hoe kan ik fruit lekker gaan vinden?

Fruit eten is heel belangrijk door bepaalde vitamines en vezels die er in zitten. Maar niet iedereen eet graag fruit. Hoe zor...

Toon meer (870)
Volg ons