De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft.
Verloren vitamines
Bij het koken in water treedt er vooral verlies op van de wateroplosbare vitamines folaat (vitamine B9) en vitamine C en van de mineralen natrium, kalium, ijzer en zink. In bladgroenten (zoals andijvie en spinazie) is dit verlies weer groter dan in andere groenten. Vetoplosbare vitamines worden grotendeels behouden tijdens het koken van groenten.
Andere bereidingswijzen
Bij het stomen of stoven van groenten is het verlies aan vitamines en mineralen kleiner. Een andere manier om meer vitamines en mineralen te behouden is door de groenten te bereiden in de oven, grill of in de pan met olie of vet.
Tips
- Als je groenten kookt in water, breng dan eerst het water aan de kook voordat je de groenten in de pan doet. Dit zorgt voor een groter behoud van de vitamines en mineralen.
- Als je groenten ingevroren hebt, bereid deze dan direct, zonder ze te ontdooien. Bij het ontdooien gaat namelijk veel vitamine C verloren.