Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft.

Verloren vitamines

Bij het koken in water treedt er vooral verlies op van de wateroplosbare vitamines folaat (vitamine B9) en vitamine C en van de mineralen natrium, kalium, ijzer en zink. In bladgroenten (zoals andijvie en spinazie) is dit verlies weer groter dan in andere groenten. Vetoplosbare vitamines worden grotendeels behouden tijdens het koken van groenten. 

Andere bereidingswijzen

Bij het stomen of stoven van groenten is het verlies aan vitamines en mineralen kleiner. Een andere manier om meer vitamines en mineralen te behouden is door de groenten te bereiden in de oven, grill of in de pan met olie of vet.

Tips

  • Als je groenten kookt in water, breng dan eerst het water aan de kook voordat je de groenten in de pan doet. Dit zorgt voor een groter behoud van de vitamines en mineralen. 
  • Als je groenten ingevroren hebt, bereid deze dan direct, zonder ze te ontdooien. Bij het ontdooien gaat namelijk veel vitamine C verloren.
Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Voedingscentrum (link)

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingVoeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

VoedingVoeding

Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mine...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groent...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen w...

MedischMedisch

Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk in het begin van de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap hebben twee vitamines extra aandacht nodig, namelijk foliumzuur en vitamine D.  Foliumzuur Fol...

Toon meer (962)
Volg ons