Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft.

Verloren vitamines

Bij het koken in water treedt er vooral verlies op van de wateroplosbare vitamines folaat (vitamine B9) en vitamine C en van de mineralen natrium, kalium, ijzer en zink. In bladgroenten (zoals andijvie en spinazie) is dit verlies weer groter dan in andere groenten. Vetoplosbare vitamines worden grotendeels behouden tijdens het koken van groenten. 

Andere bereidingswijzen

Bij het stomen of stoven van groenten is het verlies aan vitamines en mineralen kleiner. Een andere manier om meer vitamines en mineralen te behouden is door de groenten te bereiden in de oven, grill of in de pan met olie of vet.

Tips

  • Als je groenten kookt in water, breng dan eerst het water aan de kook voordat je de groenten in de pan doet. Dit zorgt voor een groter behoud van de vitamines en mineralen. 
  • Als je groenten ingevroren hebt, bereid deze dan direct, zonder ze te ontdooien. Bij het ontdooien gaat namelijk veel vitamine C verloren.
Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, BSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Voeding Voeding

Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mine...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groent...

Voeding Voeding

Hebben voorgesneden groenten dezelfde vitamines als ongesneden groenten?

Het snijden of koken van groenten verandert de chemische samenstelling en voedingswaarden. Het is zelfs zo dat voedingss...

Voeding Voeding

Welke vitamines zitten er in een mango?

Mango is een gezonde (en lekkere) vrucht van de mangoboom. Hierbij eet je het rijpe vruchtvlees wat vol zit met goede vo...

Toon meer (942)