Vitamines C, D en zink verkleinen kans op overlijden door COVID-19 niet

Extra gebruik van vitamine C, D of zink beschermt niet tegen sterfte door COVID-19. Alleen lijkt extra vitamine D wel de kans op kunstmatige beademing te verkleinen en de duur van de ziekenhuisopname te verkorten.

corona vitamines

Micronutriënten als bescherming

In het begin van de pandemie werden vitamine C, D en zink uitgeprobeerd als mogelijke therapie voor COVID-19 vanwege de rol die ze spelen bij het immuunsysteem.

In een grootschalige studie zijn nu de uitkomsten van COVID-19-patiënten die werden behandeld met deze micronutriënten vergeleken met de uitkomsten van patiënten die geen van deze 3 supplementen kregen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Toledo, Verenigde Staten, beoordeelden hiervoor de onderzoeksgegevens uit 26 studies bij in totaal meer dan 5.600 COVID-19-patiënten, die in ziekenhuizen over de gehele wereld waren opgenomen. Het merendeel van deze patiënten was al ziek en opgenomen met COVID-19 toen ze de supplementen gingen gebruiken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Wil je meer vitamines binnenkrijgen of denk je dat je een tekort hebt? Laat dit eerst testen bij de huisarts en ga in overleg over de opties. 

Geen effect op sterfte 

Uit de studie blijkt dat aanvullend gebruik van vitamine C, D en zink niet zorgt voor een afname van de sterftecijfers bij COVID-19. Aanvullend gebruik van vitamine C en zink heeft ook geen effect op de duur van de ziekenhuisopname bij COVID-19 of het verkleinen van de kans dat een COVID-19-patiënt aan de beademing moet worden geplaatst.

Gebruik van extra vitamine D lijkt wel de kans op kunstmatige beademing te verkleinen en de duur van de ziekenhuisopname te verkorten. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevinding te bevestigen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...een rode paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Nut bij ondervoeding

Is gebruik van extra vitamines en mineralen dan helemaal niet zinvol voor COVID-19-patiënten? Zover willen de onderzoekers niet gaan. Patiënten die ondervoed zijn of anderszins een tekort aan micronutriënten hebben, kunnen volgens hen wel degelijk baat hebben bij gebruik van supplementen. Maar dit komt omdat hun lichaam al essentiële voedingsstoffen mist, en niet omdat vitamine C of D of zink effectief zijn tegen het virus.

Wie zink en vitamine C en D medisch gezien niet nodig heeft, zou deze niet als aanvulling moeten gebruiken met het idee dat ze beschermen tegen COVID-19, aldus de onderzoekers. Ze zullen niet voorkomen dat iemand het virus krijgt en ook niet dat iemand eraan overlijdt.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Symptomen van een zinktekort herkennen en aanvullen

Dit zijn de signalen van een zinktekort ( + zo voorkom je het)

Een tekort aan zink kan je gezondheid negatief beïnvloeden. Zink is een onmisbaar spoorelement. Je hebt er maar heel wei...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

vitamine a

De 6 superkrachten van vitamine A

Heb jij wel eens direct in de zon gekeken? Als je dan vervolgens wegkijkt voelt het even alsof je blind bent. Gelukkig p...

vitamine b

Vitamine B, welke soorten zijn er en waar heb je ze voor nodig?

Vitamine B1, B11 en B12: allemaal verschillende soorten die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Maar wist je dat er...

vitamine e

Vitamine E, waar is het goed voor? ( + zo herken je een tekort)

Wist je dat vitamine E de meest voorkomende vitamine in je huid is? Dit stofje wordt dan ook vaak ingezet in de strijd t...

vitamine k

3 Voordelen van vitamine K (+ hier zit het in)

Wanneer je een wondje hebt wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geneest. Vitamine K is hierbij onmisbaar. Zonder ...

Lees wat je gemist hebt

13726 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'