Vitamines C, D en zink verkleinen kans op overlijden door COVID-19 niet

Extra gebruik van vitamine C, D of zink beschermt niet tegen sterfte door COVID-19. Alleen lijkt extra vitamine D wel de kans op kunstmatige beademing te verkleinen en de duur van de ziekenhuisopname te verkorten.

corona vitamines

Micronutriënten als bescherming

In het begin van de pandemie werden vitamine C, D en zink uitgeprobeerd als mogelijke therapie voor COVID-19 vanwege de rol die ze spelen bij het immuunsysteem.

In een grootschalige studie zijn nu de uitkomsten van COVID-19-patiënten die werden behandeld met deze micronutriënten vergeleken met de uitkomsten van patiënten die geen van deze 3 supplementen kregen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Toledo, Verenigde Staten, beoordeelden hiervoor de onderzoeksgegevens uit 26 studies bij in totaal meer dan 5.600 COVID-19-patiënten, die in ziekenhuizen over de gehele wereld waren opgenomen. Het merendeel van deze patiënten was al ziek en opgenomen met COVID-19 toen ze de supplementen gingen gebruiken.

Tip

Wil je meer vitamines binnenkrijgen of denk je dat je een tekort hebt? Laat dit eerst testen bij de huisarts en ga in overleg over de opties. 

Geen effect op sterfte 

Uit de studie blijkt dat aanvullend gebruik van vitamine C, D en zink niet zorgt voor een afname van de sterftecijfers bij COVID-19. Aanvullend gebruik van vitamine C en zink heeft ook geen effect op de duur van de ziekenhuisopname bij COVID-19 of het verkleinen van de kans dat een COVID-19-patiënt aan de beademing moet worden geplaatst.

Gebruik van extra vitamine D lijkt wel de kans op kunstmatige beademing te verkleinen en de duur van de ziekenhuisopname te verkorten. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevinding te bevestigen.

Wist je dat...

...een rode paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel. 

Nut bij ondervoeding

Is gebruik van extra vitamines en mineralen dan helemaal niet zinvol voor COVID-19-patiënten? Zover willen de onderzoekers niet gaan. Patiënten die ondervoed zijn of anderszins een tekort aan micronutriënten hebben, kunnen volgens hen wel degelijk baat hebben bij gebruik van supplementen. Maar dit komt omdat hun lichaam al essentiële voedingsstoffen mist, en niet omdat vitamine C of D of zink effectief zijn tegen het virus.

Wie zink en vitamine C en D medisch gezien niet nodig heeft, zou deze niet als aanvulling moeten gebruiken met het idee dat ze beschermen tegen COVID-19, aldus de onderzoekers. Ze zullen niet voorkomen dat iemand het virus krijgt en ook niet dat iemand eraan overlijdt.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Zoutvervangers verkleint kans op hart- en vaatziekten

Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroegtijdig ove...

Reuk en smaakverlies door Corona

Reuk en smaakverlies door Corona? Dit kan je verwachten!

Reuk- en smaakverlies is een bekend symptoom van een coronabesmetting. Het herstel ervan duurt vaak maanden, zo blijkt u...

Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?

Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?

Ouderen met een depressie hebben vaak een verlaagd vitamine D-gehalte. Een psychiater adviseert om vitamine D te suppler...

Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties

Supplementen helpen niet tegen luchtweginfecties

Het slikken van supplementen zoals (multi)vitamines helpt bij gezonde mensen niet om luchtweginfecties te voorkomen. Dat...

Hoeveel moet je bewegen voor een gezond hart?

Hoeveel moet je bewegen voor een gezond hart?

Beweging is gezond. Maar hoeveel moet je precies bewegen om je risico op hart- en vaatziekten maximaal te verkleinen? On...

Toon meer (211)