Het effect van een veganistisch dieet is afhankelijk van wat een persoon eet. Een veganist kan een ongezonde eetstijl hanteren met patat, ongezonde kant-en-klare vleesvervangers en weinig groenten en/of peulvruchten. Maar ze kan ook een gezonde eetstijl hanteren met dagelijks peulvruchten, groenten, melkvervanger met toegevoegd calcium, noten en eventueel aanvullende voedingssupplementen.
In het laatste geval, geeft een veganistisch dieet aanvullende voordelen ten opzichte van een dieet met dierlijke producten. Door het volgen van een gezond veganistisch dieet krijgt het lichaam meer vezels, vitamine C en E, foliumzuur, kalium en magnesium binnen dan bij een dieet met dierlijke producten.
Daarnaast komt er minder verzadigd vet en cholesterol in het lichaam. Dat komt omdat er in dierlijke producten meer verzadigd vet en cholesterol zit dan in plantaardige producten. Ook wordt er in een gezond veganistische dieet de dierlijke producten vervangen door onder andere peulvruchten, sojaproducten, groenten en noten. Hier zitten veel vezels, vitamines en mineralen in.
Dit heeft positieve gevolgen voor de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat veganisten een lagere BMI, cholesterolgehalte en bloeddruk hebben. Dit zijn factoren die bijdragen aan een lagere kans op hart- en vaatziekten. Verder kunnen deze factoren het lichaam mogelijk beschermen tegen bepaalde soorten kanker.
Daarentegen zijn er een aantal voedingsstoffen die in een veganistisch dieet moeilijker binnen te krijgen zijn dan bij een dieet met dierlijke producten. Het gaat om vitamine B12, vitamine D, calcium en omega 3-vetzuren. Deze kunnen ingenomen worden door extra te eten van (verrijkte) producten die veel van deze voedingsstoffen bevatten of om voedingssupplementen te slikken. In elk geval wordt een vitamine B12-supplement aangeraden.