Het macrobiotisch dieet is gebaseerd op de Aziatische yin en yang filosofie, waarbij niet alleen de voeding maar ook de gewoonten rond het eten zelf een rol spelen. Mensen die het macrobiotisch dieet volgen eten bijvoorbeeld op regelmatige tijden, kauwen hun voedsel extra lang en kookgerei mag volgens hen enkel gemaakt zijn van materialen zoals hout en glas.
Inhoud macrobiotisch dieet
Macrobiotische voeding bestaat uit vers en lokaal geoogst voedsel en bevat voornamelijk volkoren granen, groenten, fruit, bonen en noten. Het dieet is oorspronkelijk een pescotarisch dieet. Dat wil zeggen, wél vis, geen vlees. Verse vis is daarom ook onderdeel van het macrobiotisch dieet.
Bepaalde voeding past niet binnen het dieet, zoals zuivel, eieren, vlees, bewerkt voedsel, geraffineerde suikers, tropische vruchten (bijvoorbeeld ananas, banaan of meloen) en vruchtensap. Ook bepaalde groenten, zoals aubergine, asperge, tomaat, spinazie en courgette worden niet gegeten. Verder drinken mensen die het macrobiotische dieet volgen geen koffie, alcohol en frisdrank. Ook pittig eten past niet binnen het dieet.
Calcium en vitamine D
Hoewel een pescotarisch voedingspatroon, zoals het macrobiotisch dieet, zeker bij kan dragen aan je gezondheid, is het wel belangrijk om extra aandacht te besteden aan een paar belangrijke voedingsstoffen. Zuivel bevat bijvoorbeeld calcium en vitamine D. Omdat zuivel niet past binnen dit dieet, wordt het aangeraden om zuivel-vervangende producten te consumeren die gefortificeerd zijn met calcium en vitamine D (bijvoorbeeld soja- of havermelk).