Wat is een macrobiotisch dieet?

Wat is een macrobiotisch dieet?

Het macrobiotisch dieet is gebaseerd op de Aziatische yin en yang filosofie, waarbij niet alleen de voeding maar ook de gewoonten rond het eten zelf een rol spelen. Mensen die het macrobiotisch dieet volgen eten bijvoorbeeld op regelmatige tijden, kauwen hun voedsel extra lang en kookgerei mag volgens hen enkel gemaakt zijn van materialen zoals hout en glas.

Inhoud macrobiotisch dieet

Macrobiotische voeding bestaat uit vers en lokaal geoogst voedsel en bevat voornamelijk volkoren granen, groenten, fruit, bonen en noten. Het dieet is oorspronkelijk een pescotarisch dieet. Dat wil zeggen, wél vis, geen vlees. Verse vis is daarom ook onderdeel van het macrobiotisch dieet. 

Bepaalde voeding past niet binnen het dieet, zoals zuivel, eieren, vlees, bewerkt voedsel, geraffineerde suikers, tropische vruchten (bijvoorbeeld ananas, banaan of meloen) en vruchtensap. Ook bepaalde groenten, zoals aubergine, asperge, tomaat, spinazie en courgette worden niet gegeten. Verder drinken mensen die het macrobiotische dieet volgen geen koffie, alcohol en frisdrank. Ook pittig eten past niet binnen het dieet.

Calcium en vitamine D

Hoewel een pescotarisch voedingspatroon, zoals het macrobiotisch dieet, zeker bij kan dragen aan je gezondheid, is het wel belangrijk om extra aandacht te besteden aan een paar belangrijke voedingsstoffen. Zuivel bevat bijvoorbeeld calcium en vitamine D. Omdat zuivel niet past binnen dit dieet, wordt het aangeraden om zuivel-vervangende producten te consumeren die gefortificeerd zijn met calcium en vitamine D (bijvoorbeeld soja- of havermelk).

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Montignac dieet

Montignac dieet

Bij het volgen van het Montignac dieet is het de bedoeling dat je geen koolhydraten nuttigt in combinatie met vetten. Da...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

13546 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'