Past spelt in een glutenvrij dieet?

Past spelt in een glutenvrij dieet?

Er wordt vaak beweert dat spelt glutenvrij zou zijn. Dit is echter niet zo. Spelt bevat gluten. Gluten zijn eiwitten die in veel graansoorten voorkomen en bij sommige mensen klachten veroorzaken. Spelt is een variant van tarwe, een glutenbevattende graansoort. Of je nou coeliakie hebt, glutensensitiviteit of de ziekte van Dühring, spelt past niet een glutenvrij dieet.
Er zijn graansoorten die wel van nature glutenvrij zijn, maar veel producten zijn toch ‘besmet’ met gluten tijdens het productieproces. Eet je glutenvrij en wil je toch een graanproduct eten? Let er dan op dat het product het glutenvrij keurmerk op de verpakking heeft staan. De volgende graansoorten kan je eten mits deze het glutenvrij keurmerk hebben: boekweit, gierst, haver, maïs, quinoa en teff.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recept)

3 Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recepten)

Steeds meer mensen proberen brood zo veel mogelijk te mijden. Zo kun je last hebben van een tarwe- of glutenintolerantie...

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Rijstwafels gezond tussendoortje

Rijstwafels, een gezond tussendoortje of niet?

Ken je dat? Je hebt lekkere trek. Maar je wilt ook een verantwoorde keuze maken. Daarom laat je de chipszak in de kast l...

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is? ...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

Lees wat je gemist hebt

9977 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'