Er wordt vaak beweert dat spelt glutenvrij zou zijn. Dit is echter niet zo. Spelt bevat gluten. Gluten zijn eiwitten die in veel graansoorten voorkomen en bij sommige mensen klachten veroorzaken. Spelt is een variant van tarwe, een glutenbevattende graansoort. Of je nou coeliakie hebt, glutensensitiviteit of de ziekte van Dühring, spelt past niet een glutenvrij dieet.
Er zijn graansoorten die wel van nature glutenvrij zijn, maar veel producten zijn toch ‘besmet’ met gluten tijdens het productieproces. Eet je glutenvrij en wil je toch een graanproduct eten? Let er dan op dat het product het glutenvrij keurmerk op de verpakking heeft staan. De volgende graansoorten kan je eten mits deze het glutenvrij keurmerk hebben: boekweit, gierst, haver, maïs, quinoa en teff.


Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?
Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!
Mogelijk ook interessant om te weten
Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?
Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut. Voedingsstoffen in gluten In granen zit...
Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?
Gluten zijn terug te vinden als onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dankzij gluten krijgt ...
Is spelt beter dan gewone tarwe?
Spelt en tarwe zijn beide graansoorten, hebben ongeveer dezelfde voedingswaarden en bevatten dezelfde voedingsstoffen. S...
Is haver glutenvrij?
Haver is van nature een glutenvrij graan. Echter, haver wordt vaak verbouwd naast tarwegranen. Hierdoor is de kans groot...
Wat zijn tips voor snelle maar gezonde maaltijden?
Een gezonde maaltijd wat is dat nu eigenlijk? Een gezonde maaltijd bevat voldoende groenten, minimaal 200 gram. Daarnaas...
Geschreven door
