Diëten +1

Hoe eet je zo duurzaam mogelijk?

Veel van ons voedsel wordt uit andere landen geïmporteerd, denk aan sinaasappels uit Spanje of quinoa uit Peru. Bij de transport van al deze voedingswaren komt veel koolstofdioxide vrij. Lokale seizoensproducten hebben de voorkeur vanwege hun lagere CO2- uitstoot. Let in de supermarkten ook op of het product een duurzaamheidslabel heeft zoals het MSC-keurmerk voor vis. Verder is het ook goed om op te letten dat je niet onnodig eten weggooit.

Maar wat de meeste invloed op het milieu uitoefent is veeteelt. Al het vee benodigt grond, water en voedsel (wat ook weer grond en water nodig heeft om te groeien). Daarnaast produceren koeien en schapen methaan als ze voedsel verteren, dit is net als CO2 een broeikasgas. Plantaardig eten is beter voor het milieu, het Voedingscentrum raadt dan ook aan om maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Julia Haarhuis
Het eten van vlees is veel minder duurzaam dan het eten van plantaardig voedsel.  Broeikas Vlees heeft namelijk een groot aandeel in de uitstoo...

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Mireille Bakermans
Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket anders. Wil je afvallen, dan let je...

Wat is de impact van het eten van eiwitten op het milieu?

Professor Bink
De voedselkeuzes die we maken hebben niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op het milieu. Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten zoal...

Wat kan ik eten om het milieu zo veel mogelijk te sparen?

Alicia Izeboud
Dit is tegenwoordig een veel besproken onderwerp. Waar veel onderzoekers het over eens zijn is dat je het milieu het beste kunt sparen door minder die...

Hoe kan ik alcohol zo snel mogelijk laten afbreken?

Johnny van Schooneveld
Alcohol wordt in de maag en darmen opgenomen. Vervolgens wordt het in de lever afgebroken. Volgens het Trimbos Instituut duurt het ongeveer anderhalf ...
Toon meer (566)
Volg ons