Wat is kwark?

Kwark is een zuivelproduct wat gemaakt wordt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën. De melk wordt vervolgens ingedikt met stremsel of melkzuurbacteriën. Na uitlekken blijft kwark over. Kwark kan worden geclassificeerd als jonge ongerijpte kaas.

Traditionele kwark kan zonder stremsel worden gemaakt, maar in moderne zuivelfabrieken worden doorgaans kleine hoeveelheden stremsel toegevoegd. Het is traditioneel in de keukens van Duitstalige, Nederlandstalige, Slavische en Scandinavische landen. In Amerika wordt het vrijwel niet geproduceerd. Kwark bevat door het uitlekken tijdens de bereiding meer eiwitten dan yoghurt of melk en wordt daarom vaak gegeten in een eiwitrijk dieet.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Bevat magere kwark net zoveel eiwit als volle kwark?

Rabia Kechouh
Nee, magere kwark bevat niet evenveel eiwit als volle kwark. In 100 gram magere kwark zit 8,5 gram eiwitten en in 100 gram volle kwark zit 7,0 gram ei...

Is yoghurt gezonder dan kwark?

Rabia Kechouh
Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan in ieder geval niet in de Schij...

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Simone de Lange
Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacteriën gebruik die melksuiker omz...

Hoe ziet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten eruit?

Professor Bink
Een menselijk lichaam heeft 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Deze hoeveelheid is nodig om het immuunsysteem te versterken, w...

Wat zijn makkelijke en voedzame ontbijt opties?

Melissa Verlaan
Er zijn tal van gezonde producten om variatie aan je ontbijtmenu te geven. Als basis kan je kiezen voor verschillende volkoren producten zoals volkore...
Toon meer (935)
Volg ons