Wat is yoghurt?

Wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd door bacteriële fermentatie van melk. De bacteriën produceren melkzuur dat de melkeiwitten samenklontert, waardoor yoghurt dik en licht zuur van smaak wordt.

De bacterieculturen die nodig zijn voor het produceren van yoghurt zijn Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. Soms worden er extra levende bacteriën (probiotica) aan yoghurt toegevoegd voor mogelijke gezondheidsvoordelen voor de darmflora. Voor deze gezondheidsvoordelen is nog weinig wetenschappelijk bewijs. Yoghurt is rijk aan onder andere eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12.

Personen met lactose intolerantie die geen zuivelproducten kunnen verdragen, kunnen mogelijk wat yoghurt eten vanwege de lagere lactose concentratie. Fermentatie door de bacteriën breekt lactose af tot melkzuur.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Is yoghurt gezonder dan kwark?

Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan i...

Voeding Voeding

Is (dure) kokosyoghurt gezonder dan normale yoghurt?

Kokosyoghurt wordt gemaakt van kokosmelk, melkzuurbacteriën en eventuele andere toevoegingen. Bij normale yoghurt wordt ...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacter...

Voeding Voeding

Hoe maak je gezond ijs?

Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is skyr?

Skyr is een IJslands gekweekt zuivelproduct. Het heeft de consistentie van Griekse yoghurt, maar is milder van smaak. Sk...

Toon meer (1146)