Jackfruit, een perfecte vleesvervanger?

Ga je op zoek naar vleesvervangers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij jackfruit uitkomt. Jackfruit vleesvervangers worden door veel mensen als een goed alternatief voor vlees gezien, Maar hoe zit dat nu precies?

Wat is de voedingswaarde van jackfruit en waarvoor kun je het allemaal gebruiken? Ik leg het je uit.

Onderzoeksjournalist Loethe Olthuis

Geschreven door Loethe Olthuis, OnderzoeksjournalistBSc Geschiedenis, BSc Hogere hotelschool

Jackfruit

Wat is jackfruit?

Jackfruit groeit aan een 30 meter hoge boom. De vrucht zelf is ook vrij groot en kan tot wel 40 kilo wegen.

Je herkent deze aan een bruingroene schil met allemaal kleine punten erop.

Oorspronkelijk komt jack fruit uit India.

Inmiddels vind je dit fruit ook terug in landen als Vietnam, Indonesië en de Filipijnen.

De vrucht kan eigenlijk op twee manieren gegeten worden: rijp of jong. Rijpe jackfruit staat bekend om de zoete smaak. Het vruchtvlees wordt vaak in desserts verwerkt. Maar de zaden zijn ook lekker om op te snacken.

Jonge jackfruit heeft juist een neutrale smaak en een structuur die aan vlees doet denken. Hierdoor is de vrucht de laatste jaren steeds bekender geworden als vleesvervanger. Maar de vraag is, is dit terecht?

Wist je dat...

...jackfruit ook wel nangka genoemd wordt?

De voordelen van jackfruit

Het is niet voor niets dat steeds meer mensen jackfruit eten. De vrucht kan zowel als groente als fruit gegeten worden. Bovendien is het verbouwen van jackfruit relatief makkelijk wanneer je het juiste klimaat hebt.

De bomen waaraan deze vruchten groeien hoeven nauwelijks verzorgd te worden en kunnen goed tegen droogte en hitte. Ook insecten of ziektes tasten de boom nauwelijks aan. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Is jackfruit gezond?

Jackfruit kan dan wel zo lekker en divers zijn, maar is het gezond? Er zijn verschillende voedingsstoffen die je uit jackfruit kunt halen. Van eiwitten en koolhydraten tot mineralen en vitaminen.

De gemiddelde voedingswaarde van 100 gram jackfruit is als volgt:

  • 95 kcal
  • 1,7 gram eiwitten
  • 23 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram suikers
  • 0,6 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 1,5 gram vezels

Vitaminen en mineralen

Jackfruit is vooral een goede bron van vitamine C. Verder vind je ook vitamine A en vitamine B6 terug in dit fruit. Daarnaast is het een goede bron van kalium en calcium.

Je krijgt dus verschillende gezonde voedingsstoffen binnen wanneer je jackfruit eet. Maar dat geldt eigenlijk voor alle fruitsoorten.

Vitamine B6

Vitamine B6 zit met name in vlees, maar ook in jackfruit zit deze vitamine. Mede hierdoor is deze vrucht als vleesvervanger ontzettend populair geworden.

In vlees zit ongeveer 0,7 mg B6 per 100 gram. In de vrucht zit zo'n 0,33 mg per 100 gram. Dat is 22% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Tip

Jackfruit mist echter een aantal andere belangrijke voedingswaardes om het een volwaardige vleesvervanger te maken. Lees verder om erachter te komen welke voedingswaardes dit zijn en hoe goed jackfruit als vleesvervanger is.

Antioxidanten in jackfruit

Antioxidanten

In jackfruit zitten maar liefst veertien verschillende soorten caroteen.

Dit is een antioxidant, een stofje dat je cellen beschermt tegen schade van buitenaf.

Voor een gezond lichaam is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Wist je dat...

...antioxidanten ook belangrijk zijn voor een goede huid? Je voelt je dus niet alleen beter, maar ziet er ook beter uit.

Is jackfruit een goede vleesvervanger?

Tegenwoordig wordt jackfruit steeds vaker als alternatief voor vlees gezien. De vraag is of het wel zo'n goede vervanger is. Dat hangt van twee factoren af: de structuur en de voedingswaarde.

De structuur

Jonge jackfruit heeft een draderige structuur die veel mensen aan vlees doet denken. Tegelijkertijd is de smaak van dit fruit ontzettend neutraal. Dat komt goed uit, want dat betekent dat het andere smaken goed opneemt.

Je kunt jackfruit dus goed kruiden en marineren, waardoor het meer naar vlees gaat smaken. Op het gebied van structuur is jackfruit dus een goede vleesvervanger.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

De draadachtige structuur maakt jackfruit vooral een goede vervanger voor stoofvlees. Gebruik het bijvoorbeeld om zelf rendang of hachee te maken. Er zijn populaire recepten met jackfruit voor eten van over de hele wereld. Denk aan jackfruit rendang, een jackfruit curry recept of een Mexicaans jackfruit recept.

De voedingswaarde

Een goede structuur is niet het enige dat een vleesvervanger moet hebben. De voedingswaarde moet namelijk ook goed zijn. Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Eet je geen vlees? Dan moet je die eiwitten uit andere voedingsmiddelen halen.

Jackfruit is dan geen geschikt alternatief. In 100 gram vlees zit gemiddeld 26 gram eiwitten. Terwijl er slechts 1,5 gram eiwitten in 100 gram jackfruit zit.

Tip

Zoek je goede plantaardige eiwitbronnen? Eet dan meer peulvruchten, noten of sojaproducten. En kies vleesvervangers die naast genoeg eiwitten ook vitamine B12, B1 en ijzer bevatten. 

Daarnaast is vlees een belangrijke bron van vitamine B12, vitamine B1 en ijzer, allemaal voedingstoffen die niet of nauwelijks in jackfruit zitten. Dat maakt deze vrucht niet de perfecte vleesvervanger.

Vanwege de structuur is jackfruit als vleesvervanger een goed alternatief voor bijvoorbeeld pulled pork. Maar eet hier wel iets anders bij om alsnog alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook is variatie in je voeding belangrijk.

De nadelen van jackfruit

Wellicht vraag je je af 'Is jackfruit een goede vleesvervanger?'. Jackfruit bevat zeker gezonde voedingsstoffen. Maar de vrucht kan je niet voorzien van de belangrijke nutriënten die in vlees zitten. 

Veel mensen eten minder vlees omdat dit het milieu belast. Maar je kunt je afvragen of het eten van deze tropische verschijning wel zo duurzaam is. 

Ik heb de nadelen van het tropische fruit voor je op een rijtje gezet.

Nadeel 1: Geen volwaardige vleesvervanger

Wil je dus gezond en gebalanceerd eten en jackfruit als alternatief voor vlees gebruiken? Dan is jackfruit niet de beste keuze.

Je kunt prima genieten van deze vrucht als je 'm lekker vindt. Maar zorg er dan wel voor dat je de voedingsstoffen die je anders uit vlees haalt via andere producten binnenkrijgt.

Opengesneden Jackfruit

Nadeel 2: Deels eetbaar

Wanneer je hoort dat jackfruit tot wel 40 kilo kan wegen, verwacht je dat één vrucht ook veel eten oplevert.

Dat valt in de praktijk helaas tegen.

De schil is enorm dik en een groot deel van de binnenkant bestaat uit harde delen die je niet kunt eten.

Wist je dat...

...je slechts 30% van de vrucht kunt eten. De overige 70% kun je weggegooien.

Nadeel 3: De vruchten komen van ver

Jackfruit kan niet in Nederland groeien, ook niet in kassen. Daarom moet deze vrucht altijd van ver komen. Verse jackfruit zal je daarom niet gauw tegenkomen in de Nederlandse supermarkt.

Meestal wordt dit fruit ingevroren, ingeblikt of vacuüm verpakt. Er zit dus veel meer verpakkingsmateriaal omheen dan bij een gewone appel of banaan.

Daarnaast moet het fruit van het zuidoosten van Azië naar Nederland vervoerd worden. Dit is erg belastend voor het milieu. Dat maakt jackfruit een minder efficiënte duurzame keuze dan groenten en fruit uit Nederland of Europa.

Hoe eet je jack fruit?

Jack fruit is ontzettend veelzijdig en kan dus op verschillende manieren gegeten worden. Heb je een verse jackfruit in handen, dan moet je deze eerst doormidden snijden.

Vervolgens haal je alleen het gele vruchtvlees en de zaden uit de jack fruit. Het fruit is ontzettend plakkerig. Dus het is verstandig om handschoenen te dragen. Koop je jackfruit uit blik of uit de vriezer dan hoef je dit allemaal niet te doen.

Jack fruit muffin

Rijp jackfruit

Rijpe jackfruit kun je toevoegen aan yoghurt of kwark wanneer je een gezond en zoet dessert wilt maken.

Ook aan muffins, panna cotta of ijs kun je stukjes van dit fruit toevoegen voor een zoete smaak.

Meestal gebruik je dan rijp jackfruit uit blik.

Wist je dat...

...jackfruit uit blik vaak op basis van siroop is? Hierdoor krijg je al snel veel onnodige toevoegingen zoals toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen binnen.

Jong jackfruit

Jong jackfruit kun je in principe gebruiken voor ieder gerecht waar je normaal gesproken vlees in zou doen. Maak de vrucht pittiger met kruiden en voeg het toe aan taco's. Of verwerk de vrucht in een curry of stoofpotje.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Pulled jackfruit

Pulled jackfruit

Een van de bekendste recepten die je met jackfruit kunt maken is pulled jackfruit.

Dit is een vegetarische variant van pulled pork.

Pulled pork is kruidig varkensvlees dat lange tijd gestoofd wordt. Dit wordt vervolgens uit elkaar getrokken.

Dit vleesgerecht is vooral populair op broodjes en met jackfruit kun je het op een compleet vegetarische manier nabootsen.

Vraag je je af 'Hoe maak je pulled jackfruit?' Ik leg het je uit.

Ingrediënten

Wil je zelf pulled jackfruit maken? Dit heb je nodig:

  • 500 gram jonge jackfruit (blik)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • Gerookt paprikapoeder
  • Paprikapoeder
  • Komijnpoeder
  • Olijfolie
  • Peper en Zout

Bereidingswijze

  1. Leeg het blik in een vergiet en spoel het fruit af onder stromend water. Gebruik twee vorken om het in stukjes te scheuren.
  2. Pers de knoflook, snipper de ui, snijd de paprika en de rode peper in kleine stukjes.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, de knoflook en de rode peper aan.
  4. Voeg een flinke snuf paprikapoeder, gerookt paprikapoeder en komijnpoeder toe en verwarm 1 minuut mee.
  5. Voeg de paprika en de stukjes jackfruit toe en bak circa 5 minuten mee.
  6. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Tip

Serveer de pulled jackfruit met wat rijst of serveer het op een broodjes met wat sla, komkommer en tomaat.

jackfruit kopen

Waar kun je jackfruit kopen?

Vroeger was jackfruit alleen verkrijgbaar in de toko of ecologische supermarkt.

Tegenwoordig kom je dit product ook tegen in grotere supermarkten. Dit gaat dan meestal om jackfruit in blik.

Ook online zijn er verschillende plekken waar je jackfruit kunt kopen, waaronder vacuüm verpakt vruchtvlees.

Een blikje jackfruit van 550 gram kost gemiddeld €2,50. Eenzelfde hoeveelheid jackfruit in vacuümverpakking kost gemiddeld €7,50.

Wist je dat...

...je bij sommige groenteboeren ook verse jackfruit kunt bestellen? Dit is wel erg prijzig en kan meer dan €100,- kosten voor een complete vrucht

Conclusie

Jackfruit is een ontzettend veelzijdige vrucht die je op allerlei manieren kunt bereiden. Het vruchtvlees heeft de textuur van draadjesvlees en kan op allerlei manieren gekruid worden. Hierdoor wordt de vrucht steeds populairder.

Helaas is het tropische fruit geen volwaardige vleesvervanger. Omdat het niet dezelfde voedingsstoffen bevat als vlees. Dat neemt niet weg dat het wel leuk kan zijn om soms te experimenteren met jackfruit. 

Beoordeel dit artikel

Onderzoeksjournalist Loethe Olthuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

13548 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'