Hoe komen chemicaliën in voeding terecht?

Hoe komen chemicaliën in voeding terecht?

In Nederland gelden strenge regels voor de voedselveiligheid. Dat betekent dat voedingsmiddelen gecontroleerd worden op de inhoud en op het bevatten van schadelijke stoffen. Toch kan het voorkomen dat producten een kleine hoeveelheid chemicaliën bevat, zoals gifstoffen, dioxines en zware metalen.

Gifstoffen kunnen op verschillende manieren in etenswaren terecht komen. Er bestaan natuurlijke gifstoffen, zoals geproduceerd door planten en algen. Ook kunnen gifstoffen door het milieu in voedingsmiddelen terechtkomen. Dieren kunnen gifstoffen binnenkrijgen, die wij vervolgens binnenkrijgen door dierlijke producten te consumeren. Daarnaast kunnen gifstoffen ontstaan tijdens de bereiding van producten. Zo kunnen PAK's (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) ontstaan door verhitting of het aanbranden van voedsel. Maar ook door verpakkingen kunnen niet toegestane stoffen in voedingsmiddelen terecht komen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Ijzertekort symptomen

Hoe herken je een ijzertekort? Voorkom het met deze tips!

Ijzer is een mineraal dat we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Het wordt opgenomen in het eerste d...

Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Detoxen, ook wel 'ontgiften' genoemd, is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Het is een proces waarbij je lic...

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Wil je zelf je lever ontgiften op natuurlijke wijze? In dit artikel geven we je tips hoe je met behulp van voeding kunt ...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

Lees wat je gemist hebt

9831 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'