Kan je zelf jam maken zonder (te veel) suiker te gebruiken?

Kan je zelf jam maken zonder (te veel) suiker te gebruiken?

Eigenlijk kun je geen jam maken zonder veel suiker te gebruiken. Jam is namelijk een beschermde naam en wettelijk gezien moet het product minimaal 60% suiker bevatten om deze naam te mogen dragen. Wanneer het minder suiker bevat wordt het een halvajam of fruitspread genoemd.

Het nut van suiker

Hou je van de smaak van jam, maar wil je graag wat gezonders op je boterham? Dan is zelf aan de slag gaan een goed alternatief. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat jams en fruitspreads hun lekkere, zoete smaak te danken hebben aan suikers... Een deel hiervan wordt veroorzaakt door de suikers die van nature aanwezig zijn in fruit. Het andere deel komt uit de toegevoegd suikers. 

Suikers dragen niet alleen bij aan de smaak, maar zorgen er ook voor dat het product langer bewaard kan blijven. Wanneer er minder suikers aanwezig zijn zal de fruitspread dus eerder bederven. 

Om toch wat zoetigheid toe te voegen kun je in plaats van suiker honing of zoetstoffen gebruiken.

Waarom minder suiker?

Suikervrije jam eten kan een uitkomst zijn als je gezonder wilt gaan eten of als je last hebt van diabetes type 2, overgewicht of een verhoogde bloedsuiker. 

Je kunt natuurlijk gewoon koolhydraatarme jam in de supermarkt kopen maar dat is vaak niet zo lekker als het zelf maken. Want zelf jam maken is natuurlijk veel lekkerder. Een ander bijkomend voordeel is dat je dan 100% zeker weet wat er precies in gaat. 

Zelf een fruitspread maken

Wil je zelf een fruitspread gaan maken? Zorg er dan voor dat je keukengerei en de potjes waarin je het gaat bewaren goed schoon zijn.

1. Je kunt fruitspread maken met een fruitsoort naar keuze, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, pruimen of bosbessen. Kies je voor pruimen? Dan kun je de vruchten van tevoren even kort pureren (afhankelijk van je voorkeur).
2. Vervolgens doe je het fruit, een beetje zoetstof of honing (naar smaak), wat water en eventueel wat citroensap in een pan en breng je het geheel aan de kook. Wanneer de vruchtenmoes zachtjes pruttelt kun je agar agar toevoegen om het dikker te maken.
3. Giet de warme fruitspread in de schone(!) potten, doe de deksels erop en zet ze ondersteboven neer.

Tip

Draai de potjes na een halfuur om zodat de vruchtenstukjes niet allemaal bovenin komen te zitten.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

De kruisbes: een vezelrijke antioxidant

Kruisbes: Calorieën, Voordelen en Allergieën

Kruisbes: goed voor je immuunsysteem, een sterke antioxidant en nog lekker ook! Toch is de kruisbes in Nederland niet ec...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'