Eigenlijk kun je geen jam maken zonder veel suiker te gebruiken. Jam is namelijk een beschermde naam en wettelijk gezien moet het product minimaal 60% suiker bevatten om deze naam te mogen dragen. Wanneer het minder suiker bevat wordt het een halvajam of fruitspread genoemd.
Het nut van suiker
Hou je van de smaak van jam, maar wil je graag wat gezonders op je boterham? Dan is zelf aan de slag gaan een goed alternatief. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat jams en fruitspreads hun lekkere, zoete smaak te danken hebben aan suikers... Een deel hiervan wordt veroorzaakt door de suikers die van nature aanwezig zijn in fruit. Het andere deel komt uit de toegevoegd suikers.
Suikers dragen niet alleen bij aan de smaak, maar zorgen er ook voor dat het product langer bewaard kan blijven. Wanneer er minder suikers aanwezig zijn zal de fruitspread dus eerder bederven.
Om toch wat zoetigheid toe te voegen kun je in plaats van suiker honing of zoetstoffen gebruiken.
Waarom minder suiker?
Suikervrije jam eten kan een uitkomst zijn als je gezonder wilt gaan eten of als je last hebt van diabetes type 2, overgewicht of een verhoogde bloedsuiker.
Je kunt natuurlijk gewoon koolhydraatarme jam in de supermarkt kopen maar dat is vaak niet zo lekker als het zelf maken. Want zelf jam maken is natuurlijk veel lekkerder. Een ander bijkomend voordeel is dat je dan 100% zeker weet wat er precies in gaat.
Zelf een fruitspread maken
Wil je zelf een fruitspread gaan maken? Zorg er dan voor dat je keukengerei en de potjes waarin je het gaat bewaren goed schoon zijn.
1. Je kunt fruitspread maken met een fruitsoort naar keuze, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, pruimen of bosbessen. Kies je voor pruimen? Dan kun je de vruchten van tevoren even kort pureren (afhankelijk van je voorkeur).
2. Vervolgens doe je het fruit, een beetje zoetstof of honing (naar smaak), wat water en eventueel wat citroensap in een pan en breng je het geheel aan de kook. Wanneer de vruchtenmoes zachtjes pruttelt kun je agar agar toevoegen om het dikker te maken.
3. Giet de warme fruitspread in de schone(!) potten, doe de deksels erop en zet ze ondersteboven neer.