Kan je zelf jam maken zonder (te veel) suiker te gebruiken?

Kan je zelf jam maken zonder (te veel) suiker te gebruiken?

Eigenlijk kun je geen jam maken zonder veel suiker te gebruiken. Jam is namelijk een beschermde naam en wettelijk gezien moet het product minimaal 60% suiker bevatten om deze naam te mogen dragen. Wanneer het minder suiker bevat wordt het een halvajam of fruitspread genoemd.

Het nut van suiker

Hou je van de smaak van jam, maar wil je graag wat gezonders op je boterham? Dan is zelf aan de slag gaan een goed alternatief. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat jams en fruitspreads hun lekkere, zoete smaak te danken hebben aan suikers... Een deel hiervan wordt veroorzaakt door de suikers die van nature aanwezig zijn in fruit. Het andere deel komt uit de toegevoegd suikers. 

Suikers dragen niet alleen bij aan de smaak, maar zorgen er ook voor dat het product langer bewaard kan blijven. Wanneer er minder suikers aanwezig zijn zal de fruitspread dus eerder bederven. 

Om toch wat zoetigheid toe te voegen kun je in plaats van suiker honing of zoetstoffen gebruiken.

Waarom minder suiker?

Suikervrije jam eten kan een uitkomst zijn als je gezonder wilt gaan eten of als je last hebt van diabetes type 2, overgewicht of een verhoogde bloedsuiker. 

Je kunt natuurlijk gewoon koolhydraatarme jam in de supermarkt kopen maar dat is vaak niet zo lekker als het zelf maken. Want zelf jam maken is natuurlijk veel lekkerder. Een ander bijkomend voordeel is dat je dan 100% zeker weet wat er precies in gaat. 

Zelf een fruitspread maken

Wil je zelf een fruitspread gaan maken? Zorg er dan voor dat je keukengerei en de potjes waarin je het gaat bewaren goed schoon zijn.

1. Je kunt fruitspread maken met een fruitsoort naar keuze, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, pruimen of bosbessen. Kies je voor pruimen? Dan kun je de vruchten van tevoren even kort pureren (afhankelijk van je voorkeur).
2. Vervolgens doe je het fruit, een beetje zoetstof of honing (naar smaak), wat water en eventueel wat citroensap in een pan en breng je het geheel aan de kook. Wanneer de vruchtenmoes zachtjes pruttelt kun je agar agar toevoegen om het dikker te maken.
3. Giet de warme fruitspread in de schone(!) potten, doe de deksels erop en zet ze ondersteboven neer.

Tip

Draai de potjes na een halfuur om zodat de vruchtenstukjes niet allemaal bovenin komen te zitten.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen halvajam en gewone jam?

Het verschil tussen halvajam en gewone jam is dat halvajam minder suikers bevat. Jam wordt gemaakt van fruit. Er is jam ...

Voeding Voeding

Welk type jam kan ik het beste kiezen?

Het beste is om een jam te kiezen met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Je kunt deze herkennen met de aanduiding halv...

Voeding Voeding

Hoeveel suikerklontjes zitten er in een blikje cola?

Dat cola zoet is weet iedereen, maar hoeveel suiker zit er nou precies in cola? Een blikje cola van 0,33 liter bevat ong...

Voeding Voeding

Kan je stevia gebruiken als ingrediënt om te koken?

Ja, je kan zeker stevia gebruiken als ingrediënt om te koken. Het is oplosbaar in water en hittebestendig tot 200 graden...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoe kan ik minder suiker eten?

Te veel suiker eten kan negatieve effecten hebben op je gezondheid. Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen zoal...

Toon meer (1523)