Wat verstaan we onder pseudogranen?

Pseudogranen zijn zaden die niet behoren tot een graansoort maar wel op dezelfde manier gebruikt worden als granen. Granen behoren tot de grassenfamilie en dat is niet het geval bij pseudogranen. Pseudogranen kunnen tot verschillende families behoren. Een aantal voorbeelden van pseudogranen zijn amarant, boekweit, broodnoot, chia en quinoa.

Omdat pseudogranen van nature geen gluten bevatten, kunnen zij uitstekend gebruikt worden voor het maken van glutenvrije brood en gebak. Door de afwezigheid van gluten, zijn deze producten vaak minder luchtig dan producten gemaakt van glutenbevattende granen. Daarnaast kan er afhankelijk van het soort pseudograan nog meer gerechten, snacks en producten bereid worden met pseudogranen.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat kan ik het beste voor en na het sporten eten?

Simone Braams
Bewegen en sporten zijn twee verschillende dingen en daarom speelt voeding bij beide vormen ook een andere rol. Onder bewegen verstaan we activiteiten...

Welke graansoorten zijn glutenvrij?

Rabia Kechouh
Glutenvrije graansoorten zijn gierst, haver, maïs, rijst, sorghum, teff, boekweit en quinoa. Boekweit en quinoa zijn eigenlijk geen granen, maar pseud...

Wat verstaan we onder voedingsstoffen?

Ilse Brand
Voedingsstoffen zijn de bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen en te onderscheiden in micro- en macrovoedingsstoffen. Macrovoedingsstoffen, ook w...

Wat wordt verstaan onder Bourgondisch eten?

Ilse Brand
Een Bourgondische leefstijl bestaat uit genieten en de tijd nemen om een hapje en een drankje te doen. Deze term komt van de hertogen van Bourgondië u...

Wat verstaan we onder armoedevoedsel?

Terry Schouten
De term armoedevoedsel wordt gebruikt om het voedsel aan te duiden dat mensen in armoede eten. Voedselbank In Nederland kan dit verwijzen naar voeds...
Toon meer (911)
Volg ons