Wat is zetmeel?

Zetmeel is een koolhydraat die je van nature in veel voedingsmiddelen kan vinden, zoals in aardappelen, fruit, graanproducten, groenten en peulvruchten. Zetmeel wordt ook wel een complex koolhydraat of polysacharide genoemd. Het bestaat namelijk uit lange keten polymeren, welke weer bestaan uit glucosemoleculen. Het lichaam breekt zetmeel dan ook af tot glucose en neemt het ook in deze vorm op. Zetmeel bevat kilocalorieën en levert energie aan het lichaam.
Je kan zetmeel of gemodificeerd (bewerkt) zetmeel tegenkomen op een ingrediëntenlijst van een product. Het wordt namelijk gebruikt als bindmiddel of verdikkingsmiddel in bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar ook in vla, pudding en de welbekende ‘pakjes-en-zakjes.’ Je kan (gemodificeerd) zetmeel in een ingrediëntenlijst herkennen aan de E-nummers 1404 tot en met 1452.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Rabia Kechouh
Zetmeel en suikers zijn beiden koolhydraten, maar zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose-moleculen, terwijl suikers korte ketens van één of twee...

Wat is maizena voor product?

Rabia Kechouh
Maizena, of maïszetmeel, is een bindmiddel voor bijvoorbeeld sauzen, jus en soep. Zetmeel is onderdeel van het macronutriënt koolhydraten en zit in ve...

Bij welke kleur is de banaan het gezondst?

Alyssa Blok
De één eet zijn banaan het liefst als hij nog groen is en de ander het liefst als hij al goed rijp is met hier en daar een bruine plek. Naast dat een ...
Fruit +1

Bevat onrijp fruit net zoveel vitamines als rijp fruit?

Rabia Kechouh
In de beginfase van het rijpen van een vrucht zal het meer vitamines aanmaken om rotting te voorkomen. De hoeveelheid vitamines in een onrijpe vrucht ...

Zijn er risico's als je geheel stopt met het eten van toegevoegde suiker?

Rabia Kechouh
Nee, er zijn geen gezondheidsrisico's als je stopt met het eten van toegevoegde suikers. Sterker nog, suikers die toegevoegd worden aan onze voeding z...
Toon meer (938)
Volg ons