De meeste mensen zijn bekend met het begrip ADHD, maar wat houdt dit nu eigenlijk in?
ADHD
De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is een meestal aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Dit begrip is veelal bekend onder kinderen, maar ook volwassenen kunnen dit hebben. ADHD kan weggaan of minder worden, maar dit is niet altijd het geval.
ADHD leidt tot problemen met aandacht, concentratie, moeite met organiseren en mensen met ADHD kunnen hyperactief of overbeweeglijk zijn. Men ervaart problemen met hun school- of werkprestaties en met het onderhouden van sociale contacten.
Afhankelijk van de leeftijd worden er trainingen gegeven. Ook kan ondersteuning van een psycholoog of medicatie helpen.
De relatie tussen voeding en ADHD
Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar de relatie tussen voeding en ADHD. Er worden veel verschillende beweringen gedaan, maar niet alles is (voldoende) wetenschappelijk bewezen.
Er zijn verschillende Er zijn verschillende diëten waar mensen met ADHD profijt van kunnen hebben, denk aan het Feingold-dieet, Oligoantigeen-dieet, Pelsser-Voeding en Gedrag-Dieet en het RED-dieet. De effecten van deze diëten zijn echter nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen. waar mensen met ADHD profijt van kunnen hebben, denk aan het Feingold-dieet, Oligoantigeen-dieet, Pelsser-Voeding en Gedrag-Dieet en het RED-dieet. De effecten van deze diëten zijn echter nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen.
Ook zijn er mensen die bepaalde voedingsstoffen vermijden of juist extra tot zich nemen, denk bijvoorbeeld aan additieven, omega 3 en 6 vetzuren, zink, magnesium en gluten. Dit is ook niet voldoende wetenschappelijk bewezen.
Ondanks dat niet alles voldoende wetenschappelijk bewezen is, kunnen mensen wel degelijk positieve effecten ervaren. Ben je geïnteresseerd in een dieet bij ADHD? Neem dan contact op met een arts of een diëtist. Zij kunnen je hierbij goed begeleiden.