Eén van de meest voorkomende klachten van een buikgriep is flinke diarree. Maar het kan ook gepaard gaan met koorts en flink misselijk zijn, waardoor je soms moet overgeven. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Het virus tast de slijmvlies van de darmwand aan.
Uitdroging
Vooral wanneer diarree ook gepaard gaat met overgeven, moet je waken voor uitdroging. Het is dan erg belangrijk om veel te drinken. Water, slappe thee of bouillon wordt aanbevolen. Drink bij voorkeur steeds kleine slokjes verdeeld over de hele dag.
ORS
Wanneer zelfs vocht niet binnengehouden wordt, is het raadzaam om een zakje ORS in het water te doen. ORS is de afkorting van Oral Rehydration Solution. Zo krijg je suikers en zouten binnen die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. ORS is te koop bij drogist en apotheek.
Eten
Bij een buikgriep kun je in principe alles eten waar je zin in hebt en wat je goed kunt verdragen. Ook hier is het raadzaam om kleine beetjes te eten, verdeeld over de hele dag.
Er zijn echter voedingsmiddelen die meer of minder goed verdragen worden bij buikgriep, maar dat is vaak persoonlijk. Vroeger werd verteld dat je vezelrijke producten moest vermijden. Vezels stimuleren de voortstuwing van de ontlasting en daar zit je meestal niet op te wachten bij diarree. Maar vezels nemen juist veel vocht op en zorgen ervoor dat de ontlasting dikker wordt. In principe gelden de volgende voedingsadviezen.
Kies voor:
- volkorenbrood, Brinta of havermoutpap
- gekookte groenten zoals broccoli, sperziebonen en worteltjes
- gekookte aardappelen, pasta en rijst of couscous
- magere vlees of vissoorten
- melkproducten
- rijp fruit zoals banaan, aardbeien, appels, peren, meloen
Liever niet:
- koolzuurhoudende dranken
- gefrituurd voedsel of vette snacks
- sterk gekruid of pittig eten
- voedingsmiddelen waarvan bekend is dat de darmen hier wat meer moeite mee hebben (grof volkorenbrood, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten en zaden, pinda’s en peulvruchten)
Wanneer bel je een huisarts?
Een buikgriep gaat normaal gesproken na twee of drie dagen over. Wanneer het langer duurt en wanneer er geen voeding wordt binnengehouden, neem dan altijd contact op met de huisarts. Bij kinderen onder de twee jaar en 70-plussers wordt geadviseerd om extra alert te zijn en al contact op te nemen met de huisarts wanneer de klachten meer dan 24 uur aanhouden.