Deficiëntieziekten zijn ziekten als gevolg van een voedingsstoffen tekort. Voedingsstoffen bestaan uit macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten zijn grotere stoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Micronutriënten zijn kleinere stoffen zoals vitamines en mineralen.
Bij een voedingsstoffen tekort gaat het vaak om micronutriënten. Dit ontstaat door een gebrek aan voeding of weinig tot geen variatie in voeding. Maar een voedingsstoffen tekort kan ook komen door een slechte opname van voedingsstoffen in de darmen, door darmziekten of bepaalde maagoperaties, of door een hogere ijzerbehoefte tijdens de zwangerschap.
Welke deficiëntieziekten je krijgt als gevolg van een voedingsstoffen tekort is afhankelijk van de voedingsstof die je tekort komt. Zo is scheurbuik een deficiëntieziekte als gevolg van een tekort aan vitamine C. Pellagra is een deficiëntieziekte als gevolg van een tekort aan vitamine B3. Een vitamine A-tekort kan leiden tot nachtblindheid en een ijzertekort leidt tot bloedarmoede.
De meeste deficiëntieziekten zijn zeldzaam in Nederland, omdat Nederland een welvarend land is met voldoende en gevarieerde voeding voor iedereen.