Wat is de ziekte pellagra?

Wat is de ziekte pellagra?

Pellagra is één van de vitamine deficiëntieziekten. Pellagra ontstaat bij een gecombineerd tekort aan vitamine B3 (ook wel niacine) en het aminozuur tryptofaan. De ziekte wordt gekenmerkt door diarree (met bloed), schilferige huidafwijking die verergert na blootstelling aan de zon, in ernstige gevallen dementie en soms uiteindelijk de dood.

Pellagra is zeldzaam en komt in Nederland bijna nooit voor. Dit komt omdat vitamine B3 in veel voedingsmiddelen in goede hoeveelheden voorkomt. Pellagra komt vaker voor in ontwikkelingslanden. Als het in Nederland voorkomt dan komt het bijvoorbeeld door chronische alcoholverslaving, een slechte opname in de darmen of bepaalde medicatie.

Vitamine B3 zit in vlees, vis, noten, zaden en graanproducten.

Daarnaast kan het lichaam het aminozuur tryptofaan ook omzetten naar vitamine B3. Aminozuren komen voor in eiwitrijke producten zoals ei en vlees.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

9 Redenen om vitamine D in het zonnetje te zetten

Wist je dat vitamine D een van de weinige vitamines is die je lichaam zelf kan aanmaken? De zon is hierbij belangrijk. M...

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

vitamine b

Vitamine B, welke soorten zijn er en waar heb je ze voor nodig?

Vitamine B1, B11 en B12: allemaal verschillende soorten die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Maar wist je dat er...

vitamine c

Vitamine C, belangrijk voor meer dan alleen je weerstand

Zorg jij er tijdens het griepseizoen voor dat je extra vitamine C binnenkrijgt? Logisch! De stof staat namelijk bekend a...

vitamine k

3 Voordelen van vitamine K (+ hier zit het in)

Wanneer je een wondje hebt wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geneest. Vitamine K is hierbij onmisbaar. Zonder ...

Lees wat je gemist hebt

14355 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'