Wat is tryptofaan en in welke voeding zit het?

Wat is tryptofaan en in welke voeding zit het?

Tryptofaan is een van de twintig aminozuren die gebruikt worden bij de eiwitsynthese. Het is een essentieel aminozuur, dit houdt in dat het niet door het menselijk lichaam gevormd kan worden en dus via de voeding moet worden opgenomen. Tryptofaan komt voor in eiwitrijke voeding zoals melk, kaas, gevogelte en tonijn. Daarnaast komt het voor in onder andere haver, bananen, gedroogde pruimen, brood, pinda’s en chocolade en in sommige soorten zaden.

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Simone de Lange, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat doet tryptofaan voor je lichaam?

Het essentiële aminozuur tryptofaan wordt door het lichaam omgezet in de stof 5-HTP (5-hydroxytryptofaan). Deze stof spe...

Medisch Medisch

Welke voedingsmiddelen helpen tegen nervositeit?

Bij stress of nervositeit kan het eten van omega-3 (vis)olie, vitamine C en magnesium helpen. Omega-3 en vitamine C help...

Medisch Medisch

Wat is de ziekte pellagra?

Pellagra is één van de vitamine deficiëntieziekten. Pellagra ontstaat bij een gecombineerd tekort aan vitamine B3 (ook w...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

In welke voeding komt zwavel voor en wat doet het?

Voeding die zwavel bevat Zwavel komt voor in veel van onze voeding, zowel in plantaardige voeding als in dierlijke voed...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat gebeurt er als je te veel vitamine B3 binnenkrijgt?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat vitamine B3 voorkomt in twee delen. Dit zijn nicotinamide en nicotinezuur. ...

Toon meer (1821)