Een zeer belangrijk orgaan in het lichaam dat vele functies vervuld is zonder enige twijfel de lever. Dit veelzijdige orgaan bevindt zich rechtsboven in de buikholte, net onder het middenrif en weegt ongeveer anderhalve kilo. Na de huid is de lever het zwaarste orgaan in het menselijk lichaam.
Anatomisch gezien is er een onderverdeling in een linker en rechter leverkwab en algemeen gezien kan er een onderverdeling gemaakt worden in acht segmenten. De lever heeft twee bloedtoevoerkanalen. De leverslagader, welke voor 30% van de bloedtoevoer van de lever verantwoordelijk is, transporteert zuurstofrijk bloed. De poortader, welke daarentegen zuurstofarm bloed vervoert, maar wel rijk is voedingsstoffen, is goed voor de overige 70%.
De lever heeft een aantal vitale functies, welke onderverdeeld kunnen worden in een vasculaire, secretoire en metabole functie. De lever speelt een belangrijke rol in de aanmaak en afbraak van rode bloedcellen, de productie van gal, de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Ook zorgt de lever voor de afbraak van suikers en hormonen en slaat hij een kleine voorraad belangrijke vitamines op. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A (één à twee jaar), vitamine D (één tot vier maanden), vitamine K, vitamine B12 (één tot drie jaar) en het mineraal ijzer. Daarnaast wordt in de lever ook glycogeen opgeslagen, een belangrijke brandstof voor vele processen in het lichaam en de afbraak van stoffen als alcohol en medicatie.
De activiteiten welke in de lever worden uitgevoerd leveren zoveel warmte op dat, via warmteafgifte van de lever aan het bloed, het hele lichaam op temperatuur kan worden gehouden. Dit bijzondere orgaan voert dus een legio aan functies uit.