Soms heb je wat minder trek en soms heb je helemaal geen eetlust. Gebrek aan eetlust is vaak een teken van het lichaam dat er iets mis is. Er zijn oorzaken die omkeerbaar zijn, zoals bij een verlies van eetlust door bijwerkingen van medicijnen.
Ouderdom
Bij ouderen komt een gebrek aan eetlust vaak voor. Op het moment dat je ouder wordt, wordt het voor het lichaam steeds moeilijker om veel lichaamsfuncties te regelen. Het metabolisme is één van deze lichaamsfuncties en hier wordt de eetlust door beïnvloed. Dit leidt in veel gevallen tot problemen met het energieniveau en is een reden dat men zich sneller moe zal voelen.
Eetlust bij ziekte
Een gebrek aan eetlust komt voor bij veel verschillende aandoeningen, zoals griep of een virusinfectie, maar ook bij chronische ziektes zoals nierproblemen, leveraandoeningen en kanker. Dit wordt veroorzaakt door cytokines. Wanneer je ziek bent, worden deze stoffen afgeven in de hersenen waardoor het immuunsysteem en afweer worden geactiveerd. Het lichaam gaat dus hard aan het werk om virussen en bacteriën, die ervoor zorgen dat je ziek wordt, te bestrijden. Hierdoor blijft er minder energie over voor andere zaken. De spijsvertering is één van de eerste dingen die op een laag pitje wordt gezet door een ziek lichaam.
Andere oorzaken
Verder kan gebrek aan eetlust ook ontregeld worden door vermindering van zintuigen, verminderde activiteit en verslechtering van kauw-, slik- en verteringsfuncties.