Welke vitamines zorgen voor een goede weerstand?

Welke vitamines zorgen voor een goede weerstand?

Het najaar is de tijd van het jaar waar onze weerstand op de proef gesteld wordt. Voor een goede weerstand is het sowieso belangrijk om veel te bewegen en daarnaast gevarieerd en gezond te eten. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je al je vitamines binnen. Wij vertellen je welke vitamines je weerstand extra versterken.

Wat is "je weerstand"?

Weerstand is de kracht van ons lichaam om bescherming te bieden tegen negatieve invloeden die van buitenaf komen, zoals bijvoorbeeld griepvirussen, met als gevolg dat je niet ziek wordt. Vitamines ondersteunen het sterk houden van je weerstand en immuunsysteem.

Vitamine C

De eerste vitamine die altijd genoemd wordt voor het verbeteren van je weerstand is vitamine C. En dat is niet voor niks. Vitamine C bevordert de aanmaak van witte bloedcellen. Voor ons immuunsysteem, dus je weerstand, zijn witte bloedcellen erg belangrijk. Fruit en groenten zitten boordevol vitamine C. Eet deze dus veel en zo gevarieerd mogelijk.

Vitamine E

Vitamine E is belangrijk voor een goede weerstand. Deze vitamine, wat een antioxidant is, beschermt je cellen tegen beschadiging. Het is een in vet oplosbare vitamine die niet door ons lichaam zelf aangemaakt kan worden. Je zal deze dus uit je voeding moeten halen zoals uit groene bladgroenten, noten en zaden en plantaardige oliën. Moeilijk is het dus niet om voldoende vitamine E binnen te krijgen en in Nederland komen tekorten ook niet voor.

Vitamine D

Zeker niet minder belangrijk is vitamine D. Het is van belang dat we genoeg vitamine D binnenkrijgen door voeding maar met name via zonlicht. Als je vitamine D niet op peil is maakt dit je al kwetsbaar om ziek te worden. Zorg dat je deze vitamine dus in voldoende mate binnenkrijgt. Zeker in de winter, waarin er minder daglicht is, kan het belangrijk zijn om vitamine D3 via een supplement extra tot je te nemen.

Vitamine A

Vitamine A helpt ons immuunsysteem en ondersteunt een goede weerstand. (Orgaan)vlees zoals lever, vis en boter zijn goede voedingsbronnen voor vitamine A. Uit plantaardige voeding kan je lichaam zelf vitamine A aanmaken. Dit kan onder andere uit wortelen en donkere bladgroenten.

Vitamine B6

Je lymfeklieren zijn een verzamelpunt van witte bloedcellen.  Deze witte bloedcellen beschermen ons tegen indringers waaronder (griep)virussen. Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van deze witte bloedcellen.

Het is dus erg belangrijk een gezond en gevarieerd voedingspatroon na te leven. Het kan ervoor zorgen dat je weerstaand op peil blijft zodat je niet of minder vaak ziek wordt.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

vitamine-info.nl (link)

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Hoe verhoog ik mijn weerstand met voeding?

Je weerstand is van belang om ziekmakers die je lichaam binnendringen, zoals bepaalde bacteriën en virussen, uit te scha...

Gezond leven Gezond leven

Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te ho...

Medisch Medisch

Zorgen de media voor een toename aan eetstoornissen?

Veel onderzoeken laten zien dat de media bijdragen aan diëten en ontevredenheid over het lichaamsbeeld. Dit zijn allemaa...

Medisch Medisch

Hoe verandert de weerstand naarmate we ouder worden?

Wanneer je ouder wordt vermindert je weerstand, wordt vaak gezegd. Maar waarom eigenlijk? Zo werkt je immuunsysteem Je...

Medisch Medisch

Hoe kan je weerstand voelen jegens eten als je wel trek hebt?

Iemand kan trek hebben maar toch weerstand voelen tegen eten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Afvallen Bijvoorb...

Toon meer (889)
Volg ons