Welke voeding moet je vermijden bij gebruik van bloedverdunners?

Welke voeding moet je vermijden bij gebruik van bloedverdunners?

Eigenlijk is de juiste benaming voor bloedverdunners "antistollingsmedicijnen". Je bloed wordt namelijk niet dunner door de medicijnen, maar de stolling van je bloed wordt verminderd of vertraagt.

Voeding heeft daar wel degelijk invloed op. Als je antistollingsmedicijnen slikt zorg dan voor regelmaat, pas op met alcohol en zorg voor gevarieerde en gezonde voeding. Waarom dit nodig is vertellen wij je.

INR-waarde

Allereerst is het belangrijk om te weten is wat de INR-waarde (International Normalized Ratio) betekent. Deze waarde geeft aan hoeveel tijd het in beslag neemt voor het stollen van je bloed. Een hoge INR-waarde geeft aan dat bloedstolling langer duurt. Een lagere INR-waarde geeft juist aan dat je bloed snel stolt. In Nederland zijn de waardes die nagestreefd worden 2.0 - 3.5. Voor mensen met "bloedverdunners" houdt de trombosedienst dit in de gaten om bij (grote) afwijkingen actie te ondernemen.

Vitamine K

Voeding die rijk is aan vitamine K is van invloed op fluctuaties van de INR-waarde. Groene groentes zoals spinazie, waterkers, sla en broccoli en koolsoorten zoals bloemkool, spruiten, koolrabi, witte kool en andere soorten bevatten veel vitamine K. Daarnaast is er voeding die maar een zeer beperkte hoeveelheid vitamine K bevat. Voorbeelden hiervan zijn aardappelen, komkommer, wortelen en tomaten.

Het zijn dus vooral de groentes die we in de winter eten die rijk zijn aan vitamine K. Het vermijden van deze voeding is niet noodzakelijk. Van de vitamine K die je binnenkrijgt via voeding wordt maar 10% tot 30% in je lichaam opgenomen.

Balans in voedingspatroon van belang

Het is belangrijk om, eigenlijk zoals altijd, veel variatie aan te brengen in je voedingspatroon. Iedere dag voeding eten die veel vitamine K bevat is niet aan te raden. Invloed van voeding, ook met vitamine K, op antistollingsmedicijnen is gering bij een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Tip

Let er wel op dat bij grote veranderingen in je voedingspatroon (voeding met vitamine K) dit wel van invloed kan zijn op je INR-waarde. Verandering in het voedingspatroon kan komen door een dieet, of bijvoorbeeld een ander eetpatroon als je op vakantie bent. Maar ook factoren als afvallen of aankomen hebben gevolgen voor de INR-waarde.

Alcohol

Wees zuinig op je lever en pas op met alcohol. Alcohol is een aanslag op je lever, zeker als je antistollingsmedicijnen gebruikt. Je lever heeft namelijk invloed op stollingen. Dit komt omdat je lever diverse stollingseiwitten aanmaakt, welke effect hebben op je lever, dus ook effect hebben op stollingen.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze p...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Wil je zelf je lever ontgiften op natuurlijke wijze? In dit artikel geven we je tips hoe je met behulp van voeding kunt ...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose komt veel voor. Helaas kunnen veel mensen het niet herkennen bij zichzelf. Door er op tijd bij te zijn kun je l...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

vitamine a

Vitamine A: de functie, gezondheidsvoordelen en de risico's van een tekort of overschot

Je lichaam heeft dagelijks vitaminen uit voeding nodig, omdat je lijf niet of onvoldoende in staat is om ze zelf aan te ...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

Lees wat je gemist hebt

9835 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'