Wat is zink en waar is het goed voor?

Zink is een spoorelement en is onderdeel van vele enzymen in het lichaam.
Deze enzymen zijn nodig om voor verschillende processen in ons lichaam zoals de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van ons immuunsysteem.

Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.
Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid.

We halen zink uit verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je voldoende zink binnen. Een tekort komt nauwelijks voor, evenals een overschot.

Geschreven door

Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Mireille Bakermans

BGN Gewichtsconsulent & Personal trainer

Mogelijk ook interessant om te weten

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan zink?

Ilse Brand
Zink is een essentieel spoorelement, wat betekent dat het een stof is die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wél nodig heeft in kleine hoeveelhei...

Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Ilse Brand
Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens professor Sander Kersten van de W...

Zijn oesters echt een afrodisiacum?

Terry Schouten
Al eeuwenlang wordt beweerd dat een oester een afrodisiacum zou zijn. Komt dit door haar vorm of door de sensuele wijze waarop je een oester eet? Zitt...

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Terry Schouten
Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen door vrije radicalen weg te vangen. Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere de...

In welke voedingsmiddelen zit methionine?

Terry Schouten
Methionine is een uniek en essentieel aminozuur. Methionine is belangrijk voor de stofwisseling, speelt een grote rol bij de aanmaak van zwavelhoudend...
Toon meer (1483)
Volg ons