Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens professor Sander Kersten van de Wageningen University & Research kan dit gevolgen hebben voor de voorziening van vitamines en mineralen. Dit komt omdat er ook bepaalde belangrijke vitamines en mineralen in dierlijke producten voorkomen en niet of minder in plantaardige bronnen.

Wanneer iemand volledig overgaat op een plantaardig voedingspatroon, wordt de kans op tekorten aan ijzer, calcium, vitamine B12 en zink verhoogd. Daarnaast is ijzer een belangrijk aandachtspunt omdat ijzer slecht wordt opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen.

Dierlijke producten, vooral vlees en zuivel, zijn belangrijke bronnen van micronutriënten. Zo is vlees niet alleen een goede bron van het goed opneembare heemijzer, maar ook van zink, selenium en vitamine B12. Zuivel levert niet alleen calcium, maar ook vitamine A, B1, B2, B12, zink en selenium.

Dat is de reden waarom ijzer en calcium vaak worden toegevoegd aan vleesvervangers om tekorten te voorkomen. Tot slot is het belangrijk dat je bij een volledig plantaardig voedingspatroon vitamine B12 te suppleert, omdat dit van nature alleen in dierlijke producten voorkomt.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe wordt plantaardige melk gemaakt en is het gezond?

Julia Haarhuis
Naast de magere, halfvolle en volle melk, bestaan er ook plantaardige melksoorten. Bekende plantaardige melksoorten zijn sojamelk, havermelk en amande...

Is er een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

Professor Bink
Eiwitten hebben een dierlijke of plantaardige oorsprong. De kwaliteit van een eiwit wordt gedefinieerd door de verdeling en het aandeel essentiële en...

Zijn plantaardige vetten altijd onverzadigd?

Aisha Kaars
Er zijn diverse plantaardige vetten. Vaak zijn deze te verkrijgen in de vorm van olie zoals olijf-, zonnebloem- en kokosolie. Maar plantaardige vetten...

Wat zijn goede bronnen van eiwitten?

Professor Bink
Alle voedingsmiddelen bestaande uit vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren en zuivel zijn onderdeel van de eiwitgroep. Dit zijn de dierlijke eiwitten....
Diëten +2

Kun je veganistisch volwaardig eten zonder supplementen?

Julia Haarhuis
Ook zonder supplementen kun je een veganistisch voedingspatroon volgen. Dit geldt alleen mits je bepaalde voedingsstoffen die in vlees en zuivel zitte...
Toon meer (632)
Volg ons