Waar zijn antioxidanten goed voor?

Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen door vrije radicalen weg te vangen. Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere de voedingsstoffen vitamine C en E, bètacaroteen en de spoorelementen seleen en zink.
Of een stof het schadelijke effect van vrije radicalen teniet kan doen, hangt af of het lichaam in staat is om de stof voldoende op te nemen. Daarnaast hangt het ervan af of de juiste stof in de juiste cellen aanwezig is.

Antioxidanten worden ook gebruikt als hulpstof bij de productie van voedingsmiddelen. Deze antioxidanten worden op het etiket weergegeven als e-nummers (300-400). Antioxidanten beschermen het product tegen aantasting door zuurstof in de lucht en zorgen ervoor dat het product zijn kleur en/of smaak behoudt.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten?

Professor Bink
De drie belangrijkste antioxidanten zijn bètacaroteen, vitamine C en vitamine E. Deze vinden we vooral in kleurrijke groenten en fruit, in het bijzon...

Wat is chiazaad en waarom is het gezond?

Terry Schouten
Chiazaden zijn kleine, zwarte zaadjes die veel mineralen, omega 3-vetzuren, proteïnen en voedingsvezels bevatten. Daarnaast bevat chiazaad een hoge co...

Wat is fluoride en waar is het goed voor?

Melissa Verlaan
Fluoride is een essentieel spoorelement (mineraal) waar het lichaam kleine hoeveelheden van nodig heeft. Fluoride is een combinatie van fluor met een ...

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cacao?

Else Teuben
Wetenschappers bevestigen in ieder geval dat rauwe cacao een positief effect heeft op hart- en bloedvaten. Echter doen de antioxidanten in cacao op zi...

Is het goed om broccoli rauw te eten?

Ilse Brand
Broccoli bevat onder andere vitamine A, B1, B2, B11 (foliumzuur), C en E. Vitamine C en E zijn de sterkste antioxidanten onder de vitamines die ervoor...
Toon meer (1335)
Volg ons