Rijst is een graansoort die in grote delen van de wereld als belangrijkste voedingsbron dient. Na het oogsten wordt rijst uit de plant gehaald en ontdaan van zijn oneetbare huls en vuil; dit is zilvervliesrijst. Witte rijst daarentegen bevat weinig voedingsstoffen en vezels omdat het wordt ontdaan van zijn voedzame vlies. Er zijn echter goede alternatieven voor rijst.
- (Volkoren) couscous is een graanproduct wat gemaakt is van tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Kies daarom voor de volkoren variant; dit meer bevat koolhydraten en vezels, vitamines en mineralen.
- Quinoa is een zaad en geen graansoort. Het bevat geen gluten en bijna twee keer zoveel eiwitten als zilvervliesrijst en is hierdoor een prima alternatief.
- Bulgur is een graanproduct dat gemaakt wordt van verschillende tarwesoorten. Het bevat 10 gram vezels per 100 gram en veel eiwitten. Daarnaast heeft het een lage glycemische index (langzame koolhydraten) wat geschikt is voor diabetici.
- Spelt is een graansoort die veel eiwitten en vitamines bevat en wordt net als rijst gekookt en in gerechten verwerkt.
- Boekweit is geen graan dus bevat ook geen gluten. Het bevat koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6.
- Bloemkool- of broccolirijst is erg voedzaam en bevat veel vitamine K.