Wat zijn goede alternatieven voor rijst?

Wat zijn goede alternatieven voor rijst?

Rijst is een graansoort die in grote delen van de wereld als belangrijkste voedingsbron dient. Na het oogsten wordt rijst uit de plant gehaald en ontdaan van zijn oneetbare huls en vuil; dit is zilvervliesrijst. Witte rijst daarentegen bevat weinig voedingsstoffen en vezels omdat het wordt ontdaan van zijn voedzame vlies. Er zijn echter goede alternatieven voor rijst.

  • (Volkoren) couscous is een graanproduct wat gemaakt is van tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Kies daarom voor de volkoren variant; dit meer bevat koolhydraten en vezels, vitamines en mineralen.
  • Quinoa is een zaad en geen graansoort. Het bevat geen gluten en bijna twee keer zoveel eiwitten als zilvervliesrijst en is hierdoor een prima alternatief.
  • Bulgur is een graanproduct dat gemaakt wordt van verschillende tarwesoorten. Het bevat 10 gram vezels per 100 gram en veel eiwitten. Daarnaast heeft het een lage glycemische index (langzame koolhydraten) wat geschikt is voor diabetici.
  • Spelt is een graansoort die veel eiwitten en vitamines bevat en wordt net als rijst gekookt en in gerechten verwerkt.
  • Boekweit is geen graan dus bevat ook geen gluten. Het bevat koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6.
  • Bloemkool- of broccolirijst is erg voedzaam en bevat veel vitamine K.
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Zijn whey eiwitten en eiwitshakes gezond?

Zijn whey eiwitten en eiwitshakes gezond?

Om snel wat kilo's af te vallen is er de laatste tijd een ware rage ontstaan. We hebben het hier over het drinken van ei...

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten of proteïnen worden niet alleen gebruikt als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsproce...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Bulgur

Bulgur: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Oorspronkelijk werd bulgur alleen veel gegeten in het Midden-Oosten en de mediterrane keuken. Tegenwoordig zie je dit vo...

Lees wat je gemist hebt

14355 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'