Aardappelen zijn de knollen van de aardappelplant en zijn rijk aan zetmeel (koolhydraten). De meeste aardappels die verkrijgbaar zijn in de supermarkten komen uit Nederland, een duurzame keuze dus. De milieubelasting bij het telen van aardappels is ook vrij laag.
Het voedingsstoffenbestand
De beste bron om het aantal calorieën van een product te achterhalen is het Nederlands voedingsstoffenbestand, oftewel de NEVO. Dit is een database van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met gedetailleerde informatie over de samenstelling en het aantal calorieën van veel producten die we in Nederland consumeren. De database geeft de voedingswaarde per 100 gram van het product.
Calorieën in verschillende soorten aardappelen
Hieronder is het aantal calorieën op een rijtje gezet per 100 gram aardappelen en voor één opscheplepel (gemiddeld 50 gram).
- Geschilde aardappelen, gekookt (100 gram): 83 calorieën
- Geschilde aardappelen, gekookt (50 gram): 42 calorieën
- Gebakken aardappelen (100 gram): 120 calorieën
- Gebakken aardappelen (50 gram): 60 calorieën
- Zoete aardappel, gekookt (100 gram): 94 calorieën
- Zoete aardappel, gekookt (50 gram): 47 calorieën