Veel voedingsmiddelen bevatten dierlijke ingrediënten zonder dat je erg in hebt. Voor een vegetariër of veganist kan dit vervelend zijn. De volgende ingrediënten zijn van dieren afkomstig:
Gelatine en gelatineproducten
Gelatine, afgeleid van dierlijk collageen, is een kleurloos, geurloos geleermiddel dat vaak wordt aangetroffen in snoep of ander verwerkt voedsel, met name drop, gummibeertjes en pudding.
Karmijnzuur
E120 of karmijnzuur geeft etenswaren een rode kleur en komt van de cochenilleluis. Het zit in roze koek, drinkyoghurt, vruchtenhagel, koek met roze glazuur, roze en gestampte muisjes. Wie dit wil vermijden kan bij bewerkte producten met een rode of roze kleur het beste op de ingrediëntenlijst kijken.
Stremsel
Voor vegetariërs die graag kaas eten is het goed om op te letten of er stremsel in zit. Stremsel, wat kaas een vaste structuur geeft, komt uit de lebmaag van kalveren. Sommige kazen worden van vegetarisch stremsel gemaakt.
Er bestaan veel meer ingrediënten die vegetariërs of veganisten mogelijk niet prettig vinden om te eten. Deze zijn op etiketten te vinden met de volgende E-nummers: E120, E160a, E160d, E160e, E161g, E234, E304, E322, E422, E431 tot en met E436, E442, E445, E470a, E470b, E471, E472a tot en met f, E473 tot en met E477, E479b, E481 tot en met E483, E491 tot en met E495, E570, E626 tot en met E635, E640, E901, E904, E920, E966 en E1518.