Groenten en fruit bevatten naast een heleboel vitamines en mineralen ook vezels en bioactieve stoffen zoals flavonoïden. Dit zijn allemaal (voedings-)stoffen die heel waardevol zijn voor het menselijk lichaam.
Daarbij beschermen groenten en fruit tegen verschillende ziekten zoals diabetes, bepaalde vormen van kanker en hart-en vaatziekten. Het is wetenschappelijk nog niet duidelijk waarom groenten en fruit beschermen tegen bepaalde ziekten.
Bioactieve stoffen zijn niet essentieel voor de mens. De functie of activiteit van deze stoffen kan waarschijnlijk ook door andere voedingsstoffen worden vervuld.
Vitamines en mineralen zijn wel essentieel voor het menselijk lichaam, maar kunnen heel theoretisch gezien ook worden gehaald uit andere voedingsmiddelen of uit voedingssupplementen.
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde darmwerking, maar kunnen ook worden gehaald uit voedingsmiddelen anders dan groenten en fruit. Er bestaan twee typen voedingsvezel, namelijk oplosbare voedingsvezel en niet-oplosbare voedingsvezel. Beide typen komen voor in groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.