Stevia is een zoetmaker die wordt gemaakt van de stevia plant. Het wordt gebruikt als zoetmaker in plaats van suiker en is ook 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Het wordt verkocht in de vorm van poeders en druppels.
Stevioglycosiden
In Europa mag alleen het bestandsdeel stevioglycosiden van de stevia plant worden verkocht. Ons lichaam kan stevioglycosiden niet opnemen. Het wordt daarom vervoerd naar de dikke darm, verteerd door de darmflora en uitgescheiden in de ontlasting en urine.
Stevia hoopt zich niet op in het lichaam, en brengt ook geen schade toe. Het is goed voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan diabetes, om als zoetmaker te gebruiken.
Bovengrens
Hoewel stevia niet schadelijk is voor de gezondheid, is er wel een bovengrens gesteld voor hoeveel je per dag binnen zou mogen krijgen. Dit is ongeveer 4 milligram stevia per kg lichaamsgewicht. Bij een gezond eetpatroom zal je hier niet snel over heen gaan. Als iemand van bijvoorbeeld 70 kg 3,5 liter frisdrank zou drinken die gezoet is met stevia, zou die de grens overschreiden.