Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee.

Kleurstoffen en smaakstoffen in thee

Thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. De bladeren van deze plant worden geplukt en gedroogd. In de bladeren zitten van nature aanwezige kleurstoffen, hierdoor kunnen bijvoorbeeld je tanden lichtjes verkleuren (dit gebeurt trouwens ook bij koffie, wijn en frisdrank). Het stofje wat dit veroorzaakt heet tannine.

In sommige theemengsels worden aroma's toegevoegd, dit kun je terugvinden op de verpakking. Bij de ingrediëntenlijst (op de verpakking) kun je exact terugvinden wat er in de thee zit. Hieronder kun je enkele voorbeelden zien van thee(mengsels):

  • Pickwick Bosvruchten thee:
    Ingrediënten: Zwarte thee, aroma's, stukjes bosvruchten (0,9%) (braam, bosbes, framboos, aardbei).
  • Lipton Time to relax thee:
    Ingrediënten: Kamille (24,4%), sinaasappelblaadjes, lavendel (22%), linde (20,5%), natuurlijk aroma, stukjes vanilleboon (0,6%).
  • Clipper Breezy organic mango & ginger green tea:
    Ingrediënten: Groene thee (45%), witte thee, gemberwortel (22%), natuurlijk mango aroma (5%), witte hibiscus, appel, sinaasappelschil.

Wanneer je wilt weten wat deze aroma's precies zijn, kun je contact opnemen met de fabrikant. Zij kunnen deze informatie verstrekken.

Verschil goepkope en dure thee

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen dure en goedkope thee. Op de verpakking van de thee kun je zien wat de ingrediënten zijn.

Wat is de beste thee?

Het is moeilijk te zeggen wat de beste thee is. In thee zit cafeïne, in kruidenthee niet. Officieel is kruidenthee ook geen thee, maar een kruidenaftreksel. Je kunt voor jezelf beslissen of je thee met of zonder cafeïne wilt drinken. Daarnaast kun je kijken naar de ingrediëntenlijst.

Het Voedingscentrum raadt aan om drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege positieve gezondheidseffecten, zoals het verlaagde risico op een beroerte en de verlaging van het LDL-cholesterol.

Je kunt ook zelf kruidenthee maken met bijvoorbeeld de bloemen van kamille. Sommige kruiden kunnen (een negatief) effect hebben op de gezondheid, drink daarom niet te veel sterrenmix, zoethout-, venkel-, kaneel- en anijsthee. Wees voornamelijk voorzichtig wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Zijn kleurstoffen in snoep schadelijk voor kinderen?

Fabrikanten gebruiken felle kleurtjes om snoep, taart en frisdrank aantrekkelijk te maken voor kinderen. Door de Europes...

Voeding Voeding

Wat zijn smaakstoffen?

Smaakstoffen, ook wel aromastoffen genoemd, zijn een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Ve...

Voeding Voeding

Wat zijn de voordelen van matcha thee?

Matcha thee lijkt een ware hype te zijn. Matcha thee is een soort groene thee welke zijn oorsprong kent in Japan en Chin...

Medisch Medisch

Is er een relatie tussen voedingskleurstof­f­e­n en ADHD bij kinderen?

Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijke relatie tussen voedingskleurstoffen en ADHD bij kinderen. Er zijn meerdere o...

Voeding Voeding

Welke theesoorten leveren gezondheidsvoorde­l­e­n­?

De Gezondheidsraad promoot het drinken van thee, maar welke thee is dit? En kunnen we dit onbeperkt drinken? Thee en ge...

Toon meer (959)