Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee.

Kleurstoffen en smaakstoffen in thee

Thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. De bladeren van deze plant worden geplukt en gedroogd. In de bladeren zitten van nature aanwezige kleurstoffen, hierdoor kunnen bijvoorbeeld je tanden lichtjes verkleuren (dit gebeurt trouwens ook bij koffie, wijn en frisdrank). Het stofje wat dit veroorzaakt heet tannine.

In sommige theemengsels worden aroma's toegevoegd, dit kun je terugvinden op de verpakking. Bij de ingrediëntenlijst (op de verpakking) kun je exact terugvinden wat er in de thee zit. Hieronder kun je enkele voorbeelden zien van thee(mengsels):

  • Pickwick Bosvruchten thee:
    Ingrediënten: Zwarte thee, aroma's, stukjes bosvruchten (0,9%) (braam, bosbes, framboos, aardbei).
  • Lipton Time to relax thee:
    Ingrediënten: Kamille (24,4%), sinaasappelblaadjes, lavendel (22%), linde (20,5%), natuurlijk aroma, stukjes vanilleboon (0,6%).
  • Clipper Breezy organic mango & ginger green tea:
    Ingrediënten: Groene thee (45%), witte thee, gemberwortel (22%), natuurlijk mango aroma (5%), witte hibiscus, appel, sinaasappelschil.

Wanneer je wilt weten wat deze aroma's precies zijn, kun je contact opnemen met de fabrikant. Zij kunnen deze informatie verstrekken.

Verschil goepkope en dure thee

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen dure en goedkope thee. Op de verpakking van de thee kun je zien wat de ingrediënten zijn.

Wat is de beste thee?

Het is moeilijk te zeggen wat de beste thee is. In thee zit cafeïne, in kruidenthee niet. Officieel is kruidenthee ook geen thee, maar een kruidenaftreksel. Je kunt voor jezelf beslissen of je thee met of zonder cafeïne wilt drinken. Daarnaast kun je kijken naar de ingrediëntenlijst.

Het Voedingscentrum raadt aan om drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege positieve gezondheidseffecten, zoals het verlaagde risico op een beroerte en de verlaging van het LDL-cholesterol.

Je kunt ook zelf kruidenthee maken met bijvoorbeeld de bloemen van kamille. Sommige kruiden kunnen (een negatief) effect hebben op de gezondheid, drink daarom niet te veel sterrenmix, zoethout-, venkel-, kaneel- en anijsthee. Wees voornamelijk voorzichtig wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Tandartspraktijk Meeuwissen & Korsten, Kleurstoffen (link)

Voedingscentrum, Thee (link)

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Zijn kleurstoffen in snoep schadelijk voor kinderen?

Fabrikanten gebruiken felle kleurtjes om snoep, taart en frisdrank aantrekkelijk te maken voor kinderen. Door de Europes...

Voeding Voeding

Wat zijn smaakstoffen?

Smaakstoffen, ook wel aromastoffen genoemd, zijn een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Ve...

Voeding Voeding

Wat zijn goedkope en toch voedzame en gezonde producten?

Als je goed zoekt zijn er tal van goedkope producten te koop die tevens erg voedzaam zijn. Er zijn verschillende categor...

Voeding Voeding

Komt groene thee van een andere plant dan zwarte thee?

Zowel de bladeren voor groene en zwarte theesoorten komen van dezelfde plant. Dit is de theeplant, oftewel Camellia sine...

Voeding Voeding

Wat zijn natuurlijke aroma's?

Aroma's worden aan producten toegevoegd om ze lekkerder te laten ruiken of proeven. Aroma's worden daarom ook wel smaaks...

Toon meer (1060)
Volg ons