In welke producten komt lupine voor?

In welke producten komt lupine voor?

Lupine is een peulvrucht waarvan je de bonen kunt eten. Het is rijk aan plantaardig eiwit en voedingsvezels en wordt als mogelijke vervanger van soja gezien.

Na het verwijderen van de schil worden de bonen gebruikt voor het maken van onder andere lupinemeel en eiwitconcentraat. De schil kan worden vermalen tot vezelproduct dat in verschillende producten gebruikt kan worden voor vezelverrijking. Het meel wordt gebruikt als brood- of productverbeteraar. Daarnaast wordt het in producten als koek, taartbodems, bladerdeeg, banket en gepaneerde producten om deze reden gebruikt.

Lupine bevat geen gluten en wordt om die reden ook gebruikt in glutenvrije bakproducten. Ook kunnen lupinemeel en lupine-eiwit worden toegepast in vleesvervangers. Andere producten waar lupine in kan voorkomen zijn sauzen, pasta, dressing, chocolade, soep en vleeswaren. Als laatste wordt lupine tegenwoordig op kleine schaal toegepast in plantaardige alternatieven voor zuivel.

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Simone de Lange, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër werd, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is...

Acupunctuur

Acupunctuur

Alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur worden steeds populairder. Ben jij benieuwd naar wat acupunctuur voor je kan...

10 Redenen om vaker Granaatappelpitjes te eten

10 Redenen om vaker granaatappelpitjes te eten

Ben jij ook zo dol op de smaak van granaatappelpitjes? Of laat je granaatappels liever in het schap liggen, omdat je het...

Banaan, De 9 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Is een banaan een dikmaker of aanrader?

?Ik eet geen bananen, want van bananen wordt je dik." Dit is iets wat ik regelmatig hoor. Denk jij er ook zo over? Dan ...

Edamame bonen

Edamame bonen: de belangrijkste gezondheidsvoordelen en risico's van deze groene bonen

Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, bijna iedereen kent ze wel. Maar heb je wel eens edamame bonen gegeten? En weet ...

Tuinbonen: goed voor je immuunsysteem, bloeddruk en meer

Tuinbonen: goed voor je Immuunsysteem, Bloeddruk en meer

Tuinbonen zijn lichtgroene bonen die in peulen zitten. Ze hebben een licht zoete, aardse smaak. De bonen zijn ontzetten...

peulvruchten

Peulvruchten: de soorten, voedingswaarde en voordelen op een rij

Waar vroeger vooral de bruine en witte bonen op het menu stonden, zie je tegenwoordig een grote verscheidenheid aan (pro...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'