Aroma's worden aan producten toegevoegd om ze lekkerder te laten ruiken of proeven. Aroma's worden daarom ook wel smaakstoffen genoemd en kunnen een natuurlijke oorsprong hebben of fabrieksmatig geproduceerd zijn.
De fabrieksmatige geproduceerde smaakstoffen komen niet in de natuur voor waar natuurlijke smaakstoffen wel van natuurlijke oorsprong zijn en tevens gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces.
Natuurlijke aroma's mogen alleen zo genoemd worden wanneer zij natuurlijke aromastoffen bevatten en minimaal 95% bestaan uit een aromastof afkomstig van natuurlijke bron. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk perzikaroma. Minimaal 95% van de aromastoffen is afkomstig van de perzik. De overige 5% mag afkomstig zijn van een andere natuurlijke bron, zoals een plant of gist. Bij aardbei-extract is 100% van de smaakstoffen afkomstig van de aardbei.
Een ander bekend natuurlijk aroma is vanille. Vaak zie je in de ingrediëntenlijst op een verpakking dan staan ''natuurlijk vanille aroma" of "natuurlijk vanille extract''.