Vroeger was de keuze in oliën vrij beperkt en was het zonnebloemolie of olijfolie wat je gebruikte. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten op de markt, zoals arachideolie, sesamolie, walnootolie, avocado-olie, druivenpitolie en kokosolie.
Onverzadigde vetten in zonnebloemolie
Je hoort steeds vaker dat zonnebloemolie eigenlijk niet zo gezond zou zijn. Maar is dat ook zo? Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten en bevat een laag percentage verzadigde vetzuren en een hoog gehalte aan onverzadigde vetten. Zo'n 62% van deze onverzadigde vetten bestaat uit omega 6-vetzuren. En hier zit juist het probleem.
Verhouding van de omega-vetzuren
Dat heeft alles te maken met de verhouding tussen omega 3 en omega 6-vetzuren. Deze belangrijke (essentiele) vetten maakt je lichaam niet zelf aan en moet je dus uit voeding halen. Deze vetzuren dienen in balans te zijn, een gewenst ratio van omega 6 en omega 3 is 3:1. Met ons westerse voedingspatroon is deze verhouding bij veel mensen 15:1.
Onverzadigde vetten in olijfolie
Olijfolie wordt gemaakt van de pitten en het vruchtvlees van olijven en bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren. Hiervan bestaat slechts een kleine 10% uit omega 6-vetten.
Voedingsstoffen in olie
Beide oliën bevatten een gelijke hoeveelheid calorieën, namelijk 90 kcal per 10 gram. Daarnaast bevat zonnebloemolie behoorlijk wat vitamine E (namelijk zo'n 5 mg per eetlepel), in tegenstelling tot olijfolie (0,5 mg per eetlepel).