De wortel behoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder groenten. Vanwege de hoeveelheid voedingsstoffen zijn alle soorten wortels even gezond.
Wortels zijn onder te verdelen in verschillende soorten: bospenen, waspenen, winterpenen, Nantes en Parijse broei. De bospenen zijn de ‘’bosjes’’ wortelen met het loof eraan. Waspenen daarentegen zijn al schoon en hebben geen groen meer. De winterpeen is de grootste en hebben geen loof meer. De Nantes refereert naar de worteltjes die je in zakjes kunt kopen en de Parijse broei is een rond klein worteltje die je zelden in de winkel ziet.
Ook zijn er verschillende kleuren wortelen: gele, rode, paarse en zwarte wortelen. De paarse variant verliest tijdens het koken zijn kleur en wordt zelfs een beetje wit.
Over het algemeen bevatten wortels veel vezels en zijn rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen geeft kleur aan wortels en wordt omgezet in vitamine A, vandaar dat het ook provitamine A wordt genoemd. Vitamine A is goed voor de ogen en de weerstand. Een gebrek hieraan kan nachtblindheid veroorzaken.