Aubergine: een smakelijke vruchtgroente vol gezondheid

Aubergine is een van de meest fascinerende ingrediënten die ik ken. De vruchtgroente integreert moeiteloos in allerlei soorten gerechten. 

Bovendien belooft het glanzende paarse velletje een hoop gezondheid. Want daarachter gaan veel hoogwaardige voedingsstoffen schuil. Ontdek dus snel meer over de achtergrond, gezondheidsvoordelen en culinaire mogelijkheden van aubergines in dit artikel.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Tip

Wil je vegetarisch eten en toch een stevige bite bij je maaltijd? Grill dan een paar schijven aubergine. De vruchtgroente is een geliefde vleesvervanger door de smaak, structuur en eenvoudige bereiding.

aubergineplant

Wat is een aubergine?

Aubergine is een vruchtgroente. Dit is een groentesoort waarvan de 'vruchten' van de plant als groente worden gegeten. Ander voorbeelden van vruchtgroente zijn paprika's, komkommers en courgettes.

De aubergineplant is een mooie verschijning met zijn grote eivormige bladeren die zacht behaard zijn. 

De plant kan aardig groot worden en de 90 centimeter bereiken. Wanneer de plant gaat bloeien verschijnen er, afhankelijk van de soort, paarse of witte bloemen.

De aubergines die wij in Nederland het beste kennen, zijn de ovale paarse vruchten. De schil is glad en glanzend. Kortom: het zijn mooie vruchten om te zien.

aubergine soorten

Naast deze variant bestaan er ook andere soorten. Zo zijn er lange en dunne aubergines. Verder zijn er andere kleuren mogelijk zoals oranje en groen. Dit soort aubergines vind je vaak niet standaard in de supermarkt.

Wil je zo’n exemplaar scoren, dan maak je meer kans op de markt of bij een specialistische groentewinkel.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...aubergine in het Engels eggplant, ofwel eierplant, heet? De naam is afkomstig van wilde aubergines die er heel anders uitzien dan de bekende gecultiveerde paarse variant. In de wildernis zijn het namelijk witte bolvormige vruchten en lijken ze op eieren.

Waar komen aubergines vandaan?

Oorspronkelijk stammen aubergines uit het tropische zuidoosten van Azië. Daarvandaan brachten Arabische handelaren de vruchtgroente naar Zuid-Europa waar het een populaire plaats in de keuken veroverde.

Denk maar aan gerechten als Griekse moussaka, Franse ratatouille of Italiaanse Parmigiana di Melanzane. Bij dit laatste gerecht zijn de lasagnebladen vervangen door dunne plakken aubergine.

aubergines afkomst

Via de Zuid-Europese keuken raakten ook de West-Europeanen bekend met aubergines. Tegenwoordig worden de vruchten ook in kassen in Nederland geteeld.

De Nederlandse variant is van februari tot en met november verkrijgbaar. De rest van het jaar kun je geïmporteerde aubergines kopen.

Is aubergine gezond?

Aubergines bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Van antioxidanten tot vezels en van vitaminen tot mineralen: voor je gezondheid leveren de vruchtgroenten een veelzijdige mix aan nutriënten.

Daarbij zijn aubergines caloriearm. Ze passen daarom prima in een gezond eetpatroon.

In een portie van 100 gram rauwe aubergine vind je de volgende voedingswaarden:

  • 24 kcal
  • 1 gram eiwitten
  • 5,7 gram koolhydraten, waarvan 2,4 gram suiker
  • 0,2 gram vetten
  • 3,4 gram vezels
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vitaminen in aubergines

Aubergines bieden verschillende vitaminen. De vitamines die het best vertegenwoordigd zijn, vind je in het volgende overzicht. Je ziet ook meteen wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is (ofwel de ADH). 

Rauwe aubergine bevat per 100 gram de volgende vitamines:

  • Vitamine B11 (foliumzuur): 5% van de ADH
  • Vitamine K: 4% van de ADH
  • Vitamine C: 4% van de ADH
  • Vitamine B6: 4% van de ADH
  • Vitamine B3: 3% van de ADH

Mineralen in aubergines

Qua mineralen verrijken aubergines je voeding ook.

Rauwe aubergine bevat per 100 gram de volgende mineralen:

  • Mangaan: 13% van de ADH
  • Kalium: 7% van de ADH
  • Magnesium: 3% van de ADH
  • Koper: 4% van de ADH
  • Fosfor: 2% van de ADH
Tip

Bewaar een aubergine niet in de koelkast. De vruchtgroente houdt namelijk niet van lage temperaturen en zal daardoor eerder verleppen. Het beste geef je een aubergine een plekje in de voorraadkast.

Aubergines en gezondheidsvoordelen: ontdek de kracht van deze vruchtgroente

Door de aanwezigheid van veel verschillende voedingsstoffen biedt deze groente meerdere gezondheidsvoordelen. Wij zetten een aantal pluspunten van deze smakelijke vruchtgroente op een rij.

Aubergines bestrijden vrije radicalen

Dagelijks wordt je lichaam bedreigd door zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stofjes die ontstaan door invloeden die je lichaam stress opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, een kant-en-klaarmaaltijd, een overdaad aan alcohol of te veel emotionele spanning.

Een teveel aan vrije radicalen kan je celwanden beschadigen, wat chronische ziektes een kans geeft. Gelukkig hebben vrije radicalen ook geduchte tegenstanders in de vorm van antioxidanten. Dit zijn stoffen die je via je voeding binnenkrijgt en die oxidatie tegengaan. Oxidatie is het proces waarin vrije radicalen ontstaan.

Aubergine bevat een gevarieerde aanwezigheid van vitaminen en mineralen. De mooie paarse kleur wordt veroorzaakt anthocyanen. 

Anthocyanen zijn ook antioxidanten. Een daarvan is nasunine, dat ook in aubergine zit. Deze stof richt zich voornamelijk op de celmembranen in je hersencellen en beschermt ze tegen oxidatie door stress ofwel tegen teveel vrije radicalen.

glucose aubergine

Aubergines kunnen helpen om het glucosegehalte in je bloed te reguleren

De rijke aanwezigheid van vezels zorgt ervoor dat je lichaam suikers langzamer verteert. Daardoor stijgt het glucosegehalte minder snel dan wanneer je vezelarm eet.

Aangezien aubergines veel vezels bevatten, kunnen ze een gunstige invloed hebben op je glucosegehalte.

Behalve veel vezels bevatten ze ook polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die dienst doen als vrije radicalen en bovendien een positief effect op je vertering hebben.

Zo zouden ze de opname van suiker uit je voeding verminderen.

aubergine afvallen

Aubergines kunnen helpen om af te vallen

Rijk aan vezels, maar laag in calorieën. Voedingsmiddelen met deze combinatie zijn ideaal als je op je gewicht wilt letten. Een aubergine biedt deze mix.

Door de vele vezels die in een portie zitten, voel je je langer verzadigd. Hierdoor zul je minder snel opnieuw trek hebben 

Aubergines en gezondheidsnadelen

Aubergines bevatten solanine. Dit is een bitter smakende natuurlijke afweerstof van de plant. De aanwezigheid van solanine is de reden dat je ze beter niet rauw kunt eten, want dan kun je er gezondheidsklachten van krijgen. Zo zou je misselijk, koortsig of lusteloos kunnen worden.

Door aubergines te verhitten verdwijnt er solanine met het vocht dat de groente door de hoge temperatuur afscheidt. In de vruchtgroente zelf blijft dan een lagere concentratie van de gifstof achter.

aubergines gevaarlijk

Nu hoef je niet bang te zijn om aubergines te eten, want ze bevatten van nature weinig solanine.

Heb je echter een exemplaar dat erg bitter is? Dan kun je de vruchtgroente beter laten staan, omdat er dan de kans bestaat dat er toch veel van de gifstof aanwezig is. Daarbij smaakt de aubergine dan vast niet lekker.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Aubergine en allergieën

Aubergines behoren, net als bijvoorbeeld aardappelen, tomaten en paprika's, tot de nachtschadefamilie. Ben je overgevoelig voor nachtschade? Dan kun je aubergines beter laten staan.

Wist je dat...

...je heel eenvoudig kunt controleren of een aubergine rijp is? Druk daarvoor lichtjes in de vruchtgroente. Geeft het velletje een beetje mee? Dan is de aubergine klaar om gegeten te worden.

aubergine grillen

Zo snel kun je aubergine bereiden

Van de Aziatische tot en met de Amerikaanse en van de Europese tot en met de Afrikaanse: aubergines passen in allerlei keukens.

De neutrale smaak matcht namelijk bij veel soorten kruiden. Bovendien kun je de vruchtgroente op verschillende manieren bereiden.

Zo smaken ze prima in ovenschotels en roerbakgerechten. Maar ook kun je aubergines grillen. In de meeste gevallen is je aubergine binnen tien minuten gaar. Je kunt hem echter ook in 20 minuten langzaam smoren.

Wist je dat...

...aubergine echt super eenvoudig is klaar te maken? Was de vruchtgroente en snijd de onder- en bovenkant eraf. Snijd het daarna in blokjes als je de aubergine bijvoorbeeld wilt roerbakken. Of maak zogenaamde steaks door de vruchtgroente in de lengte in plakken te snijden en daarna te grillen.

Conclusie

Aubergine is een aanwinst voor je voedingspatroon. Niet alleen maakt de neutrale smaak van deze vruchtgroente allerlei combinaties met andere ingrediënten mogelijk, maar ook zit de groente vol hoogwaardige voedingsstoffen.

Daarnaast heeft de vruchtgroente een verzadigende werking door het hoge vezelgehalte én bevat aubergine weinig calorieën. Dat maakt aubergines een gezonde keuze en een perfecte toevoeging aan elk eetpatroon. Let alleen even op met deze paarse groente als je allergisch bent voor nachtschade.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Nachtschade, schadelijk of hartstikke gezond?

Nachtschade: Schadelijk of Hartstikke Gezond?

Nachtschadegroenten. Dat klinkt gevaarlijk he? Gelukkig valt dat reuze mee. Grote kans zelfs dat je deze groenten vrijwe...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

13441 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'