Is plantaardige kaas gezond?

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te koop. Maar zijn deze wel gezond? De Consumentenbond testte de kazen en vond erg grote verschillen tussen de diverse soorten.

Plantaardige kaas varianten

39 plantaardige kaas varianten

De Consumentenbond testte 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread.

Bij het vergelijken van deze producten blijken er erg grote verschillen te zijn in hoe deze zijn gemaakt en dus in de samenstelling. 

Tip

Sommige plantaardige kazen zijn gemaakt op basis van noten, andere op basis van tofu of van kokosolie.

Vet, eiwit en zout

Gewone kaas, van dierlijke oorsprong, bevat relatief veel verzadigd vet, eiwit en zout. In de plantaardige varianten zit weinig tot geen eiwit, terwijl dit juist gunstig is voor de gezondheid. Qua verzadigd vet scoren de kazen op basis van noten juist beter dan normale kaas, omdat deze veel minder verzadigd vet bevatten en meer (gezonder) onverzadigd vet.

Tegelijkertijd bevatten de plantaardige kazen op basis van tofu en kokosolie juist weer veel verzadigd vet, wat het tot een minder goed alternatief voor gewone kaas maakt. Op het zoutgehalte scoren de plantaardige kazen over het algemeen goed, op een enkele (negatieve) uitschieter na.

Vitamines en mineralen

Qua vitamines en mineralen is dierlijke kaas een goede bron van vitamine B12 en calcium. In de plantaardige kazen zit dit niet of nauwelijks. Calcium zit alleen (in mindere mate dan in dierlijke kaas) in de varianten die gebaseerd zijn op noten of tofu.

Vitamine B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten, en zit dus van nature niet in de plantaardige producten. Er is in de test maar 1 fabrikant (Violife) die vitamine B12 toevoegt aan de plantaardige kaas, maar deze kazen zijn gemaakt van kokosolie en scoren juist weer slecht op verzadigd vet.

Best geteste plantaardige kaas

Hoogste en laagste scores

Van de 39 geteste kazen krijgen er 19 een voldoende (5,5 of hoger) van de Consumentenbond.

De plantaardige kazen die gebaseerd zijn op noten (amandelen, cashew- en/of macadamianoten) zijn over het algemeen de beste alternatieven voor kaas van dierlijke oorsprong. 

De kazen die met de hoogste score op de test zijn Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Deze zijn alle 3 gebaseerd op cashewnoten of amandelen, en bevatten minder verzadigd vet en minder zout dan dierlijke kaas.

Wel bevatten deze kazen weinig eiwit en is er geen vitamine B12 toegevoegd.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

plantaardig eten

Wereld is te voeden met uitsluitend plantaardige voeding

Er worden voldoende plantaardige eiwitten geproduceerd in de wereld om de wereldbevolking te voeden. Dat concludeert dr....

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

vleesvervangers

Vlees- en zuivelvervangers duur? Niet meer!

Vlees- en zuivelvervangers hebben de reputatie duur te zijn. Maar de laatste jaren is de prijs ervan zo gedaald, dat mee...

Bakje Yoghurt, yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Mensen met hartproblemen die enkele porties yoghurt per week eten, hebben een 20 procent lager risico om te overlijden a...

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

Toon meer (211)