Is plantaardige kaas gezond?

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te koop. Maar zijn deze wel gezond? De Consumentenbond testte de kazen en vond erg grote verschillen tussen de diverse soorten.

Plantaardige kaas varianten

39 plantaardige kaas varianten

De Consumentenbond testte 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread.

Bij het vergelijken van deze producten blijken er erg grote verschillen te zijn in hoe deze zijn gemaakt en dus in de samenstelling. 

Tip

Sommige plantaardige kazen zijn gemaakt op basis van noten, andere op basis van tofu of van kokosolie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vet, eiwit en zout

Gewone kaas, van dierlijke oorsprong, bevat relatief veel verzadigd vet, eiwit en zout. In de plantaardige varianten zit weinig tot geen eiwit, terwijl dit juist gunstig is voor de gezondheid. Qua verzadigd vet scoren de kazen op basis van noten juist beter dan normale kaas, omdat deze veel minder verzadigd vet bevatten en meer (gezonder) onverzadigd vet.

Tegelijkertijd bevatten de plantaardige kazen op basis van tofu en kokosolie juist weer veel verzadigd vet, wat het tot een minder goed alternatief voor gewone kaas maakt. Op het zoutgehalte scoren de plantaardige kazen over het algemeen goed, op een enkele (negatieve) uitschieter na.

Vitamines en mineralen

Qua vitamines en mineralen is dierlijke kaas een goede bron van vitamine B12 en calcium. In de plantaardige kazen zit dit niet of nauwelijks. Calcium zit alleen (in mindere mate dan in dierlijke kaas) in de varianten die gebaseerd zijn op noten of tofu.

Vitamine B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten, en zit dus van nature niet in de plantaardige producten. Er is in de test maar 1 fabrikant (Violife) die vitamine B12 toevoegt aan de plantaardige kaas, maar deze kazen zijn gemaakt van kokosolie en scoren juist weer slecht op verzadigd vet.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Best geteste plantaardige kaas

Hoogste en laagste scores

Van de 39 geteste kazen krijgen er 19 een voldoende (5,5 of hoger) van de Consumentenbond.

De plantaardige kazen die gebaseerd zijn op noten (amandelen, cashew- en/of macadamianoten) zijn over het algemeen de beste alternatieven voor kaas van dierlijke oorsprong. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

De kazen die met de hoogste score op de test zijn Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Deze zijn alle 3 gebaseerd op cashewnoten of amandelen, en bevatten minder verzadigd vet en minder zout dan dierlijke kaas.

Wel bevatten deze kazen weinig eiwit en is er geen vitamine B12 toegevoegd.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

Lees wat je gemist hebt

13266 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'