Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te koop. Maar zijn deze wel gezond? De Consumentenbond testte de kazen en vond erg grote verschillen tussen de diverse soorten.
Is plantaardige kaas gezond?
39 plantaardige kaas varianten
De Consumentenbond testte 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread.
Bij het vergelijken van deze producten blijken er erg grote verschillen te zijn in hoe deze zijn gemaakt en dus in de samenstelling.
Sommige plantaardige kazen zijn gemaakt op basis van noten, andere op basis van tofu of van kokosolie.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVet, eiwit en zout
Gewone kaas, van dierlijke oorsprong, bevat relatief veel verzadigd vet, eiwit en zout. In de plantaardige varianten zit weinig tot geen eiwit, terwijl dit juist gunstig is voor de gezondheid. Qua verzadigd vet scoren de kazen op basis van noten juist beter dan normale kaas, omdat deze veel minder verzadigd vet bevatten en meer (gezonder) onverzadigd vet.
Tegelijkertijd bevatten de plantaardige kazen op basis van tofu en kokosolie juist weer veel verzadigd vet, wat het tot een minder goed alternatief voor gewone kaas maakt. Op het zoutgehalte scoren de plantaardige kazen over het algemeen goed, op een enkele (negatieve) uitschieter na.
Vitamines en mineralen
Qua vitamines en mineralen is dierlijke kaas een goede bron van vitamine B12 en calcium. In de plantaardige kazen zit dit niet of nauwelijks. Calcium zit alleen (in mindere mate dan in dierlijke kaas) in de varianten die gebaseerd zijn op noten of tofu.
Vitamine B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten, en zit dus van nature niet in de plantaardige producten. Er is in de test maar 1 fabrikant (Violife) die vitamine B12 toevoegt aan de plantaardige kaas, maar deze kazen zijn gemaakt van kokosolie en scoren juist weer slecht op verzadigd vet.
Hoogste en laagste scores
Van de 39 geteste kazen krijgen er 19 een voldoende (5,5 of hoger) van de Consumentenbond.
De plantaardige kazen die gebaseerd zijn op noten (amandelen, cashew- en/of macadamianoten) zijn over het algemeen de beste alternatieven voor kaas van dierlijke oorsprong.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
De kazen die met de hoogste score op de test zijn Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Deze zijn alle 3 gebaseerd op cashewnoten of amandelen, en bevatten minder verzadigd vet en minder zout dan dierlijke kaas.
Wel bevatten deze kazen weinig eiwit en is er geen vitamine B12 toegevoegd.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie