Snijbonen: lichtzoete peulvruchten vol Vitamine K

Snijbonen zijn lichtgroene, platte bonen die wel 25 cm lang kunnen worden. Je koopt ze gesneden of ongesneden, maar eet ze vanwege de stugge textuur vaak in kleine stukjes.

Snijbonen zijn typisch Hollands. Ze staan hier zelfs in de top 10 van meest gegeten groenten. De bonen worden vaak gekookt, maar ook in roerbakgerecht of stamppot komen ze goed tot hun recht.

De vezels en vitamine K in deze groente zorgen ervoor dat het eten ervan ook nog eens bijdraagt aan verschillende gezondheidsvoordelen, zoals sterke botten en een goede spijsvertering.

Lees alles over snijbonen in dit artikel.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

De oorsprong van de snijboon

De oorsprong van de snijboon

De snijboon behoort tot de peulvruchtenfamilie. De plant groeit in de vorm van bonenstaken. Snijbonen worden dus geteeld aan stokken of touw. Op die manier wordt er een optimale oogst behaald.

Oorspronkelijk zaten de peulen vol met taaie draden. De peulen werden met een snijbonenmolen in kleine stukjes gesneden om toch nog goed te kunnen eten.

Inmiddels zijn de bonen zo ontwikkeld dat ze een stuk zachter zijn. Je kunt tegenwoordig de bonen dus ook ongesneden kunnen eten. Al zorgt het snijden er wel voor dat de lichtzoete, typische bonensmaak volledig tot z'n recht komt. Wil je dus optimaal genieten van de smaak, dan is het alsnog het beste om ze in kleine stukjes te (laten) snijden.

Seizoen

In Nederland geteelde snijbonen zijn verkrijgbaar van maart tot en met september. De rest van het jaar kun je de bonen wel kopen, maar zijn ze geïmporteerd uit andere landen, waaronder Spanje en Marokko.

Snijbonen kopen

Snijbonen kopen

Snijbonen zijn zowel vers als ingemaakt en bevroren verkrijgbaar. Al is de smaak van een verse snijboon echt het allerlekkerst. Je koopt deze in de supermarkt of bij de groentespeciaalzaak.

Vaak heb je de keuze of je de bonen zelf wilt snijden of al voorgesneden koopt. De voorgesneden variant is wat korter houdbaar, aangezien ze in deze vorm sneller aan smaak en stevigheid verliezen.

Tip

Ga je op zoek naar de lekkerste snijbonen? Zorg dan dat je een jongere variant uitkiest. Deze hebben namelijk een hele zachte structuur. Je kunt ze dan zelfs bijna rauw eten!

Zijn snijbonen gezond?

Snijbonen bevatten allerlei voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Eén opscheplepel bevat ongeveer 60 gram snijbonen. Schep dus een paar keer op om tot je dagelijkse benodigde portie groente te komen.

In 100 gram van de bonen vind je de volgende voedingswaarden:

 • 22 kcal
 • 1,9 gram eiwitten
 • 2 gram koolhydraten, waarvan 0,7 gram suiker
 • 0,1 gram vetten
 • 2,7 gram vezels

Daarnaast vind je in 100 gram snijbonen onder andere deze vitaminen:

 • Vitamine K: 21,7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 
 • Vitamine B11 (Foliumzuur): 11% van de ADH
 • Vitamine B1: 6,4% van de ADH
 • Vitamine C: 6,3% van de ADH
 • Vitamine B2: 4,3% van de ADH

De volgende mineralen vind je onder andere terug in 100 gram rauwe snijbonen:

 • Kalium: 12,5% van de ADH
 • Calcium: 5% van de ADH
 • Fosfor: 4,3% van de ADH
 • Zink: 4% van de ADH
 • IJzer: 3,6% van de ADH

Gezondheidsvoordelen 

Snijbonen bevatten relatief veel vitamine K. Deze vitamine draagt bij aan een goede stolling van je bloed. Ook helpt het je botten sterk te houden, doordat het een rol speelt bij de opname van calcium. 

De vezels in snijbonen dragen bij aan het gezond houden van je spijsvertering. Ze helpen bij een regelmatige stoelgang en het goed afvoeren van afvalstoffen. Een gezonde spijsvertering draagt bij aan een lagere kans op darmklachten en -ziekten.

De snijboon is rijk aan antioxidanten

De snijboon is ook erg rijk aan antioxidanten. Deze stofjes beschermen je cellen tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Het regelmatig eten van snijbonen draagt op die manier bij aan het gezond houden van je lichaam en het voorkomen van chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten.

Snijbonen klaarmaken

Wanneer je snijbonen gaat klaarmaken, moet je ze eerst natuurlijk goed wassen. Vervolgens snijd je de puntjes eraf. Trek ook eventuele harde draden eraf, want deze blijven taai na bereiding en zijn erg storend tijdens het eten.

Vraag je je af hoe lang je snijbonen moet koken? De kooktijd van de bonen is 10 tot 15 minuten. Je kunt ze ook roerbakken, dan zijn ze in ongeveer 10 minuten klaar. 

Geef je de voorkeur aan de magnetron, dan ben je iets minder tijd kwijt, namelijk 5 tot 8 minuten. Smoren duurt zo’n 13 tot 15 minuten. 

Tip

Wil je zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden? Kies dan voor het stomen in plaats van koken. In zo’n 15 tot 20 minuten stoom je de bonen gaar.

Snijbonen bewaren

Wanneer je de snijbonen zelf snijdt of ze al voorgesneden aanschaft, kun je ze het beste dezelfde dag serveren.

Koop je ze ongesneden, dan blijven ze nog een dag of twee goed. Bewaar ze in de koelkast of op een andere koele plek, in een plastic zak met gaatjes.

Meer snijbonen eten

Wil je graag meer snijbonen aan je eetpatroon toevoegen, dan kan dat op allerlei manieren. De snijboon is een zeer veelzijdige groente, die lekker is als bijgerecht, in een stamppot of door een salade.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

vitamine a

Vitamine A: de functie, gezondheidsvoorde­l­e­n en de risico's van een tekort of overschot

Je lichaam heeft dagelijks vitaminen uit voeding nodig, omdat je lijf niet of onvoldoende in staat is om ze zelf aan te ...

Vitamine D: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Vitamine D: Gezondheidsvoorde­l­e­n en Tekorten

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam. De vitamine helpt bij het opnemen van calcium, maar ook bij het ...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

Toon meer (269)