Andijvie: De Voordelen, Voedingswaarde en Recept Inspiratie

Andijvie is vooral bekend van de stamppot, maar er is nog zoveel meer mogelijk met deze groente. Van bakken tot stomen en van koken tot rauw: alles kan. Gelukkig maar, want andijvie is hartstikke gezond!

Lees vooral verder als je je voedingspatroon graag een vitaminen- en mineralenboost geeft. Aan het eind van dit artikel weet je waarom andijvie zo goed voor je is en wat je er allemaal mee kunt doen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

andijvie

Wat is andijvie?

Andijvie is een bladgroente met de Latijnse benaming Cichorium endivia. In de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer herken je de groente aan de grote krop en grove groene bladeren.

Samen met witlof en andere slasoorten maakt andijvie deel uit van de Asteraceae-familie. De smaak is een beetje bitter, maar ook fris en pittig. Rauw, gekookt of geroerbakt: de sterke smaak van andijvie herken je vaak duidelijk in een gerecht.

Wist je dat...

...de gewone andijvie nog een variant kent? Dat is de krulandijvie of ook wel frisée genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de bladeren gekruld. Hierdoor is krulandijvie een sierlijke toevoeging aan salades.

Tips om andijvie te kopen en te bewaren

Van andijvie kun je het hele jaar door genieten, want de groente is in ieder seizoen verkrijgbaar. Verse andijvie van goede kwaliteit moet stevig aanvoelen en een lichtgroene kleur hebben. Je kunt de bladgroente beter niet kopen als de bladeren beschadigd zijn of als de stronk lichtbruin of vochtig is.

In de koelkast kun je andijvie enkele dagen in een plastic zak met luchtgaatjes bewaren. Wil je de groente invriezen? Kies dan voor een voorgesneden variant of snijd het zelf in reepjes. Blancheer de groente dan een paar minuten. Vervolgens kun je de andijvie bij minimaal -18 graden tot een jaar lang bewaren.

bewaren andijvie

In de koelkast kun je andijvie enkele dagen in een plastic zak met luchtgaatjes bewaren. Wil je de groente invriezen?

Kies dan voor een voorgesneden variant of snijd het zelf in reepjes. Blancheer de groente dan een paar minuten. Vervolgens kun je de andijvie bij minimaal -18 graden tot een jaar lang bewaren.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...andijvie veel water bevat? Hierdoor kunnen de bladeren snel verleppen. Eet de groenten daarom zo snel mogelijk op.

herkomst andijvie

Waar komt andijvie vandaan?

Over de herkomst van andijvie zijn de meningen verdeeld. Een van de verhalen is dat het oorspronkelijk uit Egypte en Indonesië komt en vanaf de 16e eeuw wordt verbouwd in Europa. 

Een andere verklaring is dat het samen met andere gekrulde slasoorten vanuit Perzië (het vroegere Iran) in Griekenland terechtkwam en zo verder bekend raakte in Europa. Maar er zijn ook bronnen die spreken van een onbekende herkomst van andijvie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voedingswaarde

Eet je graag andijvie? Dan bof je, want het is een gezonde groente. De plant zit namelijk vol met vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat het maar weinig vet en calorieën. 

Macronutriënten

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die je lichaam dagelijks in grote hoeveelheden nodig heeft. Deze voedingsstoffen zijn koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Het is dus belangrijk om iedere dag te zorgen voor voldoende aanvoer hiervan via je voeding. 

Wanneer je 100 gram rauwe andijvie eet, dan krijg je de volgende voedingswaarden binnen:

  • 16 kcal
  • 1,5 gram eiwitten
  • 1 gram koolhydraten, waarvan 1 gram suiker
  • 0,3 gram vetten
  • 1,7 gram vezels

Vitaminen

Vitaminen zijn onmisbaar voor je gezondheid. Van deze voedingsstoffen heb je echter maar weinig nodig. Daarom heten ze micronutriënten.

In 100 gram andijvie zitten voor volwassenen de volgende percentages van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van de volgende vitaminen:

  • Vitamine K: 330% van de ADH
  • Vitamine B11: 47% van de ADH
  • Vitamine A: 44% van de ADH 
  • Vitamine B5: 18% van de ADH
  • Vitamine B2: 4% van de ADH

Mineralen

Voor allerlei functies in je lichaam heb je mineralen nodig. Deze micronutriënten kan je lichaam niet aanmaken en moet je uit je voeding halen.

In 100 gram andijvie zit:

  • IJzer: 8,9% van de ADH
  • Kalium: 7,2% van de ADH
  • Calcium: 5,7% van de ADH
  • Koper: 5,5% van de ADH
  • Fosfor: 4,5% van de ADH
Tip

Gebruik slechts een bodempje water als je andijvie gaat koken. Zo hoef je minder gas of elektriciteit te gebruiken. Bovendien blijven de vitaminen die anders met het overtollige kookvocht zouden verdwijnen beter behouden.

De gezondheidsvoordelen van andijvie

Andijvie is een goede leverancier van voedingsstoffen. De groente kan daarom een bijdrage leveren aan je gezondheid. Ontdek welke gezondheidsvoordelen er zijn:

Andijvie helpt je stoelgang

Vitamine A is essentieel voor je zicht. Zo kan een tekort nachtblindheid veroorzaken of eerder voor oogproblemen zorgen als je ouder wordt. Door andijvie te eten kun je je ogen helpen om gezond te blijven.

andijvie gezond eten hart

Andijvie kan goed zijn voor je hart en botten

Andijvie is rijk aan vitamine K. Deze vitamine heeft meerdere belangrijke functies in je lichaam, zoals het reguleren van het calciumgehalte. Ook zou de vitamine een rol spelen in het tegengaan van bloedklonters.

Door de ruime aanwezigheid van vitamine K kan andijvie daarom bijdragen aan het versterken van je botten en het verminderen van de kans op hartaandoeningen.

Tip

Ga je andijvie koken, bakken of stomen? Hou er rekening mee dat de groente erg slinkt. Per persoon heb je ongeveer 400 gram rauwe andijvie nodig voor een verhitte portie. 

stamppot andijvie

van andijviestamppot tot een frisse andijviesalade

Hou je van koken of juist niet? Met andijvie kun je alle kanten op. Maar zorg, voordat je de groente gaat gebruiken, dat je de bladeren goed wast. Dit omdat er zand of aarde op de bladgroente kan zitten.

Ontdoe de krop van de buitenste bladeren en verwijder de stronk. Snijd dan de krop in stukken, doe de andijvie in een vergiet en spoel de groente goed af. Laat vervolgens goed uitlekken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Daarna kun je kiezen uit diverse klassiekers uit de Nederlandse keuken waarvan andijviestamppot er een is. Je kunt de andijvie rauw toevoegen aan de gekookte aardappelen of kort koken.

Behalve stamppot met andijvie kun je ook heerlijke salades met deze groente maken. Een gerecht met een zuidelijk tintje is andijviesalade met broodcroutons die in de knoflookolie zijn gedoopt. Maar ook kun je een frisse andijviesalade maken door er bijvoorbeeld stukjes fruit en een romige yoghurtdressing aan toe te voegen.

Hou je van pikant? Dan past andijvie prima in een pittig gerecht. Roerbak het bijvoorbeeld met paprika, stukjes kipfilet, pinda's en oosterse kruiden. Voeg een beetje rijst toe en je hebt een heerlijke maaltijd.

Wist je dat...

...andijvie een eenjarige plant is die prachtige paarse bloemen geeft? Je ziet een andijvieplant alleen zelden bloeien, omdat deze voor de bloei wordt geoogst. Als de bloemen uitkomen, is de smaak namelijk niet zo goed meer.

andijvie rauw gezond eten

Andijvie is een groente die echt past in de traditionele Nederlandse keuken. Maar ook dit ingrediënt gaat met de tijd mee.

Vroeger werd andijvie vooral in de stamppot of gekookt geserveerd, nu wordt de groente ook gewokt, gestoomd of rauw gegeten.

Behalve veelzijdig is andijvie ook gezond. De groente is een goede leverancier van een aantal belangrijk vitaminen en mineralen. Dat geeft dus alle reden om eens lekker in de keuken te gaan experimenteren met andijvie. Ben je geen keukenprins of -prinses? Dan biedt een stamppot of salade een smakelijke oplossing.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pittig eten gezond of ongezond?

Kun jij niet tegen pittig eten? Hierdoor wordt pittigheid veroorzaakt

Als je in aanraking komt met pittig eten kan dat soms best even pittig zijn. Het kan voelen alsof je mond brand staat. O...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes: Voedingsstoffen, Bereiding en Recept

Meiraapjes zijn één van de bekendste vergeten groente. Dit zijn groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmidde...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

rode kool vitaminebom

Rode kool, een gezonde én betaalbare groente

Denk jij bij deze groente ook direct vroeger? Op zondagen maakte oma vaak rode kool met appel. Deze specialiteit werd tr...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'