IJzer, non-heemijzer of heemijzer, kan volgens onderzoek in combinatie met onder andere vitamine C of calcium anders door het lichaam worden opgenomen.
De absorptie van non-heemijzer wordt bevorderd door gelijktijdige inname met voedingsmiddelen rijk aan vitamine C zoals groente en fruit. Dit komt doordat het ijzer (Fe3+) uit de voeding eerst omgezet moet worden naar ijzer (Fe2+) wat het lichaam kan opnemen. Vitamine C bevordert de omzetting van Fe3+ naar de absorbeerbare vorm Fe2+ en zo dus ook de opname van ijzer.
Calcium verhindert de opname van non-heem- en heemijzer. Het mineraal calcium treedt in competitie met de absorptie van dit ijzer.
Daarnaast beperken bepaalde voedingsmiddelen de opname van ijzer bij gelijktijdige inname. Deze voedingsmiddelen zijn graanproducten, bonen, noten, zaden, thee, koffie, wijn, spinazie, rabarber, cacao en amandelen. Dit komt omdat de bepaalde stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen een onoplosbaar complex vormen met ijzer in de darmen. Hierdoor kan het ijzer niet meer opgenomen worden.