Wat is kwark?

Wat is kwark?

Kwark is een zuivelproduct wat gemaakt wordt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën. De melk wordt vervolgens ingedikt met stremsel of melkzuurbacteriën. Na uitlekken blijft kwark over. Kwark kan worden geclassificeerd als jonge ongerijpte kaas.

Traditionele kwark kan zonder stremsel worden gemaakt, maar in moderne zuivelfabrieken worden doorgaans kleine hoeveelheden stremsel toegevoegd. Het is traditioneel in de keukens van Duitstalige, Nederlandstalige, Slavische en Scandinavische landen. In Amerika wordt het vrijwel niet geproduceerd. Kwark bevat door het uitlekken tijdens de bereiding meer eiwitten dan yoghurt of melk en wordt daarom vaak gegeten in een eiwitrijk dieet.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Bevat magere kwark net zoveel eiwit als volle kwark?

Nee, magere kwark bevat niet evenveel eiwit als volle kwark. In 100 gram magere kwark zit 8,5 gram eiwitten en in 100 gr...

VoedingVoeding

Is yoghurt gezonder dan kwark?

Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan i...

VoedingVoeding

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacter...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoe ziet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten eruit?

Een menselijk lichaam heeft 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Deze hoeveelheid is nodig om het ...

Gezond levenGezond leven

Wat is een goed recept voor een gezonde cake?

We zouden het liefst natuurlijk allemaal de hele dag door cake en gebak eten, maar helaas is dat niet zo verantwoord. Da...

Toon meer (1134)