Wat zijn lectines en zijn ze gevaarlijk?

Wat zijn lectines en zijn ze gevaarlijk?

Lectine is een verzamelnaam voor verschillende typen eiwitten. Het is een zogenaamde plantengifstof. Het zijn stoffen die de plant beschermen tegen onder meer het aanvreten door dieren. Lectine komt voor in plantaardig voedsel zoals peulvruchten en granen.

Sommige lectines kunnen voor vergiftiging zorgen. Je kan je dan een paar dagen ziek voelen. Door ons voedsel te koken en/of te wellen worden de lectines onschadelijk gemaakt. Hierdoor is de kans om teveel lectine binnenkrijgen vrij klein.

Je kan deze producten met lectine met een gerust hart eten. Plantaardig voedsel is juist erg goed voor onze gezondheid en verlaagt het risico op veel ziektes als hart- en vaat ziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker.

Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Mireille Bakermans, MBO niveau Gewichtsconsulent, MBO niveau Personal trainer, BGN Gewichtsconsulent & Personal trainer

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Sporten Sporten

Is droogtrainen goed voor je lichaam?

Onderhuids vet Wanneer sporters en atleten gaan droogtrainen, ofwel cutten, zorgen ze ervoor dat hun onderhuidse vet ve...

Voeding Voeding

Wat zijn plantengifstoffen­?

Planten maken zelf diverse stoffen aan om zich te beschermen tegen zonlicht, schimmels en vraat door insecten. Deze stof...

Gezond leven Gezond leven

Wanneer is filet americain gevaarlijk om te eten?

Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je e...

Medisch Medisch

Wat is ondervoeding en hoe ontstaat het?

Ondervoeding houdt in dat iemand te weinig energie binnenkrijgt in vergelijking met de behoefte. Dit gaat vaak samen met...

Voeding Voeding

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een v...

Toon meer (1099)