Voor zowel de moeder, tijdens zwangerschap, als het ongeboren kind is vitamine D erg belangrijk. Hoe belangrijk is het? Wat doet het? En hoeveel heb je nodig? Wij vertellen je wat je moet weten over vitamine D tijdens je zwangerschap.
Vitamine D en calcium
In eerste instantie is vitamine D van belang omdat vitamine D ervoor zorgt dat calcium goed wordt opgenomen uit onze voeding. Calcium zorgt ervoor dat bij de moeder haar botten en gebit sterk blijven. Vitamine D op zijn beurt helpt dat je spieren en nieren goed blijven functioneren. Zeker niet onbelangrijk draagt deze vitamine bij aan een goede weerstand.
Vitamine D voor de baby
Bij het ongeboren kind zorgt vitamine D voor een gezonde groei. Voor de goede groei van tanden en botten is vitamine D erg belangrijk. Een baby heeft geen zichtbaar gebit, want deze ontwikkelt en bevindt zich nog onder het tandvlees van je baby. Vitamine D kan er ook voor zorgen dat je baby geen ondergewicht heeft bij de geboorte.
Bronnen voor vitamine D
Vitamine D haal je uit zonlicht en uit voeding. Wanneer je genoeg vitamine D uit zonlicht wilt halen is het belangrijk om dagelijks tussen 11 uur een 15 uur een half uur buiten te zijn. Via je gezicht, handen en blote armen neem je de meeste vitamine D op. Je lichaam is in staat om vitamine D op te slaan. Dus kom je niet iedere dag buiten is dat geen probleem. Je hebt een voorraad en tevens kun je vitamine D uit voeding halen. Onder andere in makreel, haring en zalm vind je vitamine D terug. Halfvolle melk en eieren zijn ook goede bronnen.
Advies voor zwangeren
Het advies van de Gezondheidsraad is om zwangere vrouwen 10 microgram extra vitamine D te laten nemen. Vanaf de geboorte tot en met vier jaar is ook voor deze groep kinderen het advies om 10 microgram vitamine D te binnen te krijgen naast wat uit voeding gehaald wordt.
Te veel of te weinig vitamine D
Een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap is niet goed. Het kan bijdragen aan ondergewicht bij de geboorte van je baby en onontwikkelde botten van je kind. Een teveel komt niet snel voor. Maar pas er wel voor op tijdens je zwangerschap om klachten aan je nieren, bloedvaten en hart te voorkomen.