Waar wordt toegevoegd ijzer (aan ontbijtgranen) van gemaakt?

Waar wordt toegevoegd ijzer (aan ontbijtgranen) van gemaakt?

Toegevoegd ijzer is onder andere ter sprake gekomen door een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Hierin werd beweerd dat bijvoorbeeld een bekend ontbijtgranen merk gemalen spijkers en fietswrakken in hun cornflakes toevoegde. Dit is niet waar.

Oorsprong van "toegevoegd ijzer"

De precieze oorsprong van toegevoegd ijzer zal per fabrikant verschillen. Voor exacte informatie kun je hiervoor het beste bij het bedrijf in kwestie informeren. Wel kan er gezegd worden dat toevoegingen aan levensmiddelen gemaakt worden door speciale fabrikanten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt dit in de gaten. Ijzerpoeder is uitgebreid onderzocht, het is veilig en is officieel toegestaan in eten.

Heemijzer en non-heemijzer

Ijzer komt in eten voor in twee vormen: heemijzer (dierlijke producten) en non-heemijzer (plantaardige en dierlijke producten). Grotendeel van ons ijzer halen we uit non-heemijzer. Producten met veel ijzer zijn bijvoorbeeld vlees, brood, volkoren producten, peulvruchten, noten, en groene groenten (bijvoorbeeld spinazie en paksoi).

Hoeveel ijzer mag ik extra innemen?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, is het over het algemeen niet nodig om extra ijzer in de vorm van ijzerpillen of ontbijtgranen te eten. Het advies is om niet meer te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze hoeveelheid staat altijd achterop de verpakking. Je kunt contact opnemen met een arts of diëtist wanneer je hier advies over wilt hebben.

Een ijzertekort komt vaker voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren, lacterende vrouwen, jonge kinderen, vegetariërs en veganisten. Enkele symptomen zijn vermoeidheid, een bleke huid, snel buiten adem zijn en last van rusteloze benen.

Waar is ijzer goed voor?

Ijzer is een belangrijk mineraal wat onder andere belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast helpt ijzer bij de productie van energie in de cellen en draagt het bij aan ons afweersysteem.

Ijzer wordt beter opgenomen wanneer je vitamine C op hetzelfde moment zou eten. Dit zit bijvoorbeeld in groenten en fruit.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Ijzertekort symptomen

3 Tips om een ijzertekort te herkennen of voorkomen

Ben je snel vermoeid, na een korte wandeling door het park al buiten adem en oog je bleekjes? Dan kan het zo maar zijn d...

Rode smoothies

Rode smoothies: recepten

Eerder hebben we al geschreven over de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. De rode variant biedt weer andere voor...

Fytinezuur: alles wat je moet (wilt) weten

Fytinezuur: alles wat je moet (wilt) weten

Van fytinezuur is bekend dat het de opname van ijzer, zink en calcium tegenwerkt, wat tot een tekort aan mineralen kan l...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Lees wat je gemist hebt

14137 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'