Waar wordt toegevoegd ijzer (aan ontbijtgranen) van gemaakt?

Waar wordt toegevoegd ijzer (aan ontbijtgranen) van gemaakt?

Toegevoegd ijzer is onder andere ter sprake gekomen door een aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Hierin werd beweerd dat bijvoorbeeld een bekend ontbijtgranen merk gemalen spijkers en fietswrakken in hun cornflakes toevoegde. Dit is niet waar.

Oorsprong van "toegevoegd ijzer"

De precieze oorsprong van toegevoegd ijzer zal per fabrikant verschillen. Voor exacte informatie kun je hiervoor het beste bij het bedrijf in kwestie informeren. Wel kan er gezegd worden dat toevoegingen aan levensmiddelen gemaakt worden door speciale fabrikanten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt dit in de gaten. Ijzerpoeder is uitgebreid onderzocht, het is veilig en is officieel toegestaan in eten.

Heemijzer en non-heemijzer

Ijzer komt in eten voor in twee vormen: heemijzer (dierlijke producten) en non-heemijzer (plantaardige en dierlijke producten). Grotendeel van ons ijzer halen we uit non-heemijzer. Producten met veel ijzer zijn bijvoorbeeld vlees, brood, volkoren producten, peulvruchten, noten, en groene groenten (bijvoorbeeld spinazie en paksoi).

Hoeveel ijzer mag ik extra innemen?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, is het over het algemeen niet nodig om extra ijzer in de vorm van ijzerpillen of ontbijtgranen te eten. Het advies is om niet meer te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze hoeveelheid staat altijd achterop de verpakking. Je kunt contact opnemen met een arts of diëtist wanneer je hier advies over wilt hebben.

Een ijzertekort komt vaker voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren, lacterende vrouwen, jonge kinderen, vegetariërs en veganisten. Enkele symptomen zijn vermoeidheid, een bleke huid, snel buiten adem zijn en last van rusteloze benen.

Waar is ijzer goed voor?

Ijzer is een belangrijk mineraal wat onder andere belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast helpt ijzer bij de productie van energie in de cellen en draagt het bij aan ons afweersysteem.

Ijzer wordt beter opgenomen wanneer je vitamine C op hetzelfde moment zou eten. Dit zit bijvoorbeeld in groenten en fruit.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waardoor wordt ijzer verschillend opgenomen door het lichaam?

IJzer, non-heemijzer of heemijzer, kan volgens onderzoek in combinatie met onder andere vitamine C of calcium anders doo...

Voeding Voeding

Is granola gezond?

Granola behoort tot de ontbijtgranen. Om te bepalen welke ontbijtgranen gezond zijn, wordt er gelet op de hoeveelheid su...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Kun je een tekort aan ijzer krijgen als je geen vlees eet?

IJzer is een belangrijk mineraal wat zorgt voor een goede weerstand. Het levert het lichaam energie wat iedereen nodig h...

Voeding Voeding

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaaksto...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waar wordt margarine van gemaakt?

Margarine is een bewerkt product dat in een fabriek gemaakt wordt. Margarine wordt gemaakt van verschillende oliën, zoal...

Toon meer (1296)