Vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van vetten en zijn onder te verdelen in essentieel en niet-essentieel. De essentiële variant kan je lichaam niet zelf aanmaken, maar is wel noodzakelijk voor een goede gezondheid. Deze zul je dus via je voeding binnen moeten krijgen.
Er zijn twee verschillende essentiële vetzuren:
- Alfa-linoleenzuur, oftewel omega 3
- Linolzuur, beter bekend als omega 6
GLA
Wanneer je veel linolzuur binnenkrijgt, zal je lichaam dit omzetten in gamma linolzuur (GLA). Aan dit stofje worden veel positieve gezondheidseffecten toegeschreven, maar het kan tegelijkertijd gevaarlijk zijn om hier te veel van binnen te krijgen.
In onze Westerse samenleving is de verhouding tussen de omega-vetzuren vaak uit balans. Dit heeft tot gevolg dat er een opeenhoping aan arachidonzuur kan ontstaan in je lichaam. Wanneer je namelijk een teveel aan GLA hebt, zet je lichaam dit om in arachidonzuur en dit vetzuur zorgt juist voor het ontstaan van ontstekingen.
ADH
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 200 milligram omega 3 en 4 tot 6 gram omega 6 binnen te krijgen. Omega 3 krijgen wij Nederlanders vaak te weinig binnen, terwijl je we van omega 6 vaak te veel binnenkrijgen (zo'n 14 gram per dag).
Plantaardige en dierlijke bronnen
Omega 3 kun je uit plantaardige én dierlijke voeding halen, omega 6 alleen uit plantaardig voedsel. Wil je meer omega 3 binnenkrijgen, dan kun je dat doen door meer vette vis, walnoten, lijnzaad of chiazaad te eten.