Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens professor Sander Kersten van de Wageningen University & Research kan dit gevolgen hebben voor de voorziening van vitamines en mineralen. Dit komt omdat er ook bepaalde belangrijke vitamines en mineralen in dierlijke producten voorkomen en niet of minder in plantaardige bronnen.

Wanneer iemand volledig overgaat op een plantaardig voedingspatroon, wordt de kans op tekorten aan ijzer, calcium, vitamine B12 en zink verhoogd. Daarnaast is ijzer een belangrijk aandachtspunt omdat ijzer slecht wordt opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen.

Dierlijke producten, vooral vlees en zuivel, zijn belangrijke bronnen van micronutriënten. Zo is vlees niet alleen een goede bron van het goed opneembare heemijzer, maar ook van zink, selenium en vitamine B12. Zuivel levert niet alleen calcium, maar ook vitamine A, B1, B2, B12, zink en selenium.

Dat is de reden waarom ijzer en calcium vaak worden toegevoegd aan vleesvervangers om tekorten te voorkomen. Tot slot is het belangrijk dat je bij een volledig plantaardig voedingspatroon vitamine B12 te suppleert, omdat dit van nature alleen in dierlijke producten voorkomt.

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Symptomen van een zinktekort herkennen en aanvullen

Dit zijn de signalen van een zinktekort ( + zo voorkom je het)

Een tekort aan zink kan je gezondheid negatief beïnvloeden. Zink is een onmisbaar spoorelement. Je hebt er maar heel wei...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

vitamine b

Vitamine B, welke soorten zijn er en waar heb je ze voor nodig?

Vitamine B1, B11 en B12: allemaal verschillende soorten die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Maar wist je dat er...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

13802 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'