Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens professor Sander Kersten van de Wageningen University & Research kan dit gevolgen hebben voor de voorziening van vitamines en mineralen. Dit komt omdat er ook bepaalde belangrijke vitamines en mineralen in dierlijke producten voorkomen en niet of minder in plantaardige bronnen.

Wanneer iemand volledig overgaat op een plantaardig voedingspatroon, wordt de kans op tekorten aan ijzer, calcium, vitamine B12 en zink verhoogd. Daarnaast is ijzer een belangrijk aandachtspunt omdat ijzer slecht wordt opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen.

Dierlijke producten, vooral vlees en zuivel, zijn belangrijke bronnen van micronutriënten. Zo is vlees niet alleen een goede bron van het goed opneembare heemijzer, maar ook van zink, selenium en vitamine B12. Zuivel levert niet alleen calcium, maar ook vitamine A, B1, B2, B12, zink en selenium.

Dat is de reden waarom ijzer en calcium vaak worden toegevoegd aan vleesvervangers om tekorten te voorkomen. Tot slot is het belangrijk dat je bij een volledig plantaardig voedingspatroon vitamine B12 te suppleert, omdat dit van nature alleen in dierlijke producten voorkomt.

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium: Lichaamsprocessen en Tekorten

Calcium is een ontzettend belangrijk mineraal. Het zorgt voor het goed functioneren van verschillende lichaamsprocessen ...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Symptomen van een zinktekort herkennen en aanvullen

Zink: de Gezondheidsvoordelen, Tekorten en Lichaamsprocessen

Zinktekort symptomen geven aan dat je lichaam moeite krijgt met het uitvoeren van belangrijke processen. Zelfs als je ge...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten; yoghurt is een fijn product om altij...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

10015 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'