Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Waarom zitten vitamines meestal in plantaardige bronnen?

Het advies van de Gezondheidsraad is om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken. Volgens professor Sander Kersten van de Wageningen University & Research kan dit gevolgen hebben voor de voorziening van vitamines en mineralen. Dit komt omdat er ook bepaalde belangrijke vitamines en mineralen in dierlijke producten voorkomen en niet of minder in plantaardige bronnen.

Wanneer iemand volledig overgaat op een plantaardig voedingspatroon, wordt de kans op tekorten aan ijzer, calcium, vitamine B12 en zink verhoogd. Daarnaast is ijzer een belangrijk aandachtspunt omdat ijzer slecht wordt opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen.

Dierlijke producten, vooral vlees en zuivel, zijn belangrijke bronnen van micronutriënten. Zo is vlees niet alleen een goede bron van het goed opneembare heemijzer, maar ook van zink, selenium en vitamine B12. Zuivel levert niet alleen calcium, maar ook vitamine A, B1, B2, B12, zink en selenium.

Dat is de reden waarom ijzer en calcium vaak worden toegevoegd aan vleesvervangers om tekorten te voorkomen. Tot slot is het belangrijk dat je bij een volledig plantaardig voedingspatroon vitamine B12 te suppleert, omdat dit van nature alleen in dierlijke producten voorkomt.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Zijn champignons een goede vleesvervanger?

Champignons zijn geen volledige vleesvervanger. Een volledige vleesvervanger bevat namelijk onder andere een bepaalde hoeveel...

Producten Producten

Hoe wordt plantaardige melk gemaakt en is het gezond?

Naast de magere, halfvolle en volle melk, bestaan er ook plantaardige melksoorten. Bekende plantaardige melksoorten zijn soja...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is er een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

Eiwitten hebben een dierlijke of plantaardige oorsprong. De kwaliteit van een eiwit wordt gedefinieerd door de verdeling en h...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn plantaardige vetten altijd onverzadigd?

Er zijn diverse plantaardige vetten. Vaak zijn deze te verkrijgen in de vorm van olie zoals olijf-, zonnebloem- en kokosolie....

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn goede bronnen van eiwitten?

Alle voedingsmiddelen bestaande uit vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren en zuivel zijn onderdeel van de eiwitgroep. Dit zij...

Toon meer (750)
Volg ons