Een supplement kan voorkomen in pilvorm, als (bruis)tablet of als poedertje wat je gemakkelijk kunt oplossen in een drankje. Hierin zitten voedingsstoffen die uit voedingsmiddelen zijn gehaald. Een voedingssupplement, zoals het woord al suggereert, is een ‘supplement’ oftewel een aanvulling op je dagelijkse voeding. Maar zijn voedingsstoffen de enige stoffen die in een vitaminepil zitten?
Voor het produceren van vitamines zijn er bepaalde stoffen nodig die zelf geen voedingswaarde hebben, denk hierbij aan bijvoorbeeld stabilisatoren, antiklontermiddelen en emulgatoren. Zonder het toevoegen van deze stofjes zou er geen mechanische bewerking van een vitaminepreparaat kunnen plaatsvinden. Het tabletteer proces zou komen vast te lopen en daarnaast zou de samenstelling van de tabletten afwijkend kunnen worden.
Siliciumdioxide, magnesiumstearaat en glycerine zijn stoffen die vaak als hulpstof worden gebruikt. Voor het fabriceren van gewone capsules wordt vaak gelatine gebruikt. De gelatine wordt gemaakt uit meel van beenderen. Voor de vegetarische variant, de zogenaamde VegiCaps, bestaat er een speciale vorm van cellulose. Dit is een bestanddeel afkomstig van de celwanden van planten. Voor een softgel preparaat wordt meestal een combinatie van gelatine en carrageen gebruikt. Dat laatste is een mengsel van meerdere suikers. Vloeibare vitamines bevatten doorgaans alcohol, suiker of een ander middel, waardoor ze langer geconserveerd kunnen blijven.
Bovenstaande genoemde stoffen zijn bij normaal gebruik, en mits ze ingenomen worden zoals aangegeven op het etiket, volkomen veilig en dus niet schadelijk voor de gezondheid. In tegenstelling tot wat sommige bronnen beweren, veroorzaken ze geen ziektes en is er geen wetenschappelijk onderbouwde reden om ze compleet uit de weg te gaan. Dit betreft wel pillen die binnen Europa zijn geproduceerd. Pillen afkomstig uit Amerika of China voldoen niet aan deze Europese regels. Met andere woorden ben je een stuk minder zeker als het gaat om de stofjes die erin zitten.